Avlösare, ledsagare, kontaktperson

Vill du ge tid och omtanke till någon som behöver extra stöd? Vi söker dig som vill jobba som kontaktperson, ledsagare eller avlösare till barn, ungdomar eller vuxna med funktionsnedsättning.

Som ledsagare eller avlösare arbetar du mellan 15–30 timmar per månad, dagtid, kvällar och helger. Som kontaktperson träffar du din brukare en till två gånger i veckan, ett par timmar per tillfälle.

För att kunna arbeta som avlösare, ledsagare eller kontaktperson behöver du ha fyllt 18 år.

Avlösare

Föräldrar till barn med funktionsnedsättning, make eller maka till vuxna med funktionsnedsättning behöver ibland avlastning. Med hjälp av en avlösare kan han eller hon få tid att koppla av eller för att genomföra aktiviteter på egen hand. Som avlösare arbetar du därför vanligtvis i någons hem med att tillfälligt överta omvårdnaden. Avlösning är en insats som oftast riktar sig till barn och ungdomar och deras familjer men kan också gälla vuxna personer.

Melissa Tanören, avlösare

Melissa Tanören, avlösare

– Som avlösare gör jag något vettigt. Föräldrarna blir så glada och tacksamma när jag kommer hem till dem. De vårdar sina barn dygnet runt, sju dagar i veckan, då jag inte är där. Jag ger dem möjlighet att få ett privatliv. De kan koppla av, gå på gym eller göra andra saker som de inte kan göra annars. När jag arbetar natt får de sova utan att passa barn.

Mitt uppdrag innebär att jag leker med barnet eller barnen i hemmet eller på en lekplats precis intill huset och ser till att de får mat och mediciner genom en knapp i magen. Jag måste vara väldigt noga med att de får mat och medicinering exakt vid rätt tid. Jag får inte missa något. Det gäller även hygien och rengöring av till exempel slangar.

När jag testade att vara avlösare första gången hade jag ingen aning om vad det innebar. Men jag tyckte om det direkt. Det passar mig eftersom jag alltid är glad och för att jag kommer bra överens med föräldrarna och barnen.

Jag arbetar 20 timmar i veckan i en familj och nio timmar i veckan, det vill säga en natt, i en annan familj. När jag börjar plugga tänker jag behålla något av mina uppdrag. Tidigare ville jag bli socionom, men att vara avlösare har fått mig att tänka om. Nu vill jag bli sjuksköterska.

Flera, särskilt ungdomar, borde bli avlösare. Det är en bra erfarenhet som dessutom hjälper föräldrar som behöver hjälp.

Ledsagare

Ledsagarens roll är att följa med till och från aktiviteter utanför hemmet. Exempel på aktiviteter kan vara simning, gymträning eller biobesök. Som ledsagare möjliggör du sociala kontakter och fritidsaktiviteter under trygga förhållanden. Du kan vara ledsagare åt både barn, ungdomar och vuxna personer som behöver extra mycket stöd i vardagen.

Kontaktperson

En kontaktperson är främst en medmänniska, någon att tala med och hitta på något trevligt med. Det är någon som lyssnar och stödjer individens egen utveckling. Det viktiga i kontakten är ett ömsesidigt förtroende och att båda parter känner trygghet i kontakten.

Adam Quzoq, kontaktperson

Adam Quzoq, kontaktperson

– Det är ett fantastiskt uppdrag som får en att må bra i själen. Jag är kontaktperson för att jag vill hjälpa människor i vardagen. Jag finns på plats några timmar i veckan och gör då det som personerna vill. Uppdraget utgår alltid från deras behov. Därför lyssnar jag noga på vad de säger – och hittar på sysselsättningar och aktiviteter utifrån det. Vi kanske promenerar eller kastar boll.

Att vara kontaktperson innebär att jag får en bättre inblick i hur andra har det. Jag får också en större medkänsla när jag lär känna deras vardag. En kontaktperson måste ha kärlek och respekt för alla människor, vara ödmjuk, ha förståelse och kunna möta människor på deras egen nivå.

Just nu träffar jag tre ungdomar. Två av dem umgås jag med två timmar ett par gånger i veckan och den tredje fyra timmar per månad. De har olika bakgrund och olika funktionsnedsättningar.

En av personerna som jag träffar är ganska ny i Sverige. Vi går ofta på biblioteket. Jag förklarar hur samhället fungerar här. Vi studerar, fikar och jag visar honom runt i Uppsala. Vi gör ungefär samma saker som vänner gör.

Jag rekommenderar absolut andra att bli kontaktpersoner för att få utveckla sin empati och för att utvecklas som människor.

Kontakta oss

Hör av dig till oss om du vill veta mer om uppdragen som avlösare, ledsagare eller kontaktperson.
Telefon: 018-727 79 30
E-post: blandadeinsatser@uppsala.se

Du kan också anmäla ditt intresse till att bli avlösare, ledsagare eller kontaktperson i vårt webbformulär.

Intresseanmälan

Du måste fylla i allt som är markerat med *.

Hantering av personuppgifter

Uppsala kommun behandlar personuppgifter enligt dataskyddsförordningen (GDPR). Omsorgsnämnden ansvarar för hanteringen av dina personuppgifter i detta formulär.

Vi samlar in uppgifterna för att kunna administrera intresseanmälningar gällande timanställningsuppdrag och arvoderade uppdrag. Det gör vi utifrån den rättsliga grunden allmänt intresse.

Vi lagrar informationen som längst 12 månader efter att de har lämnats in.

Begär utdrag eller klaga

Om du vill ta del av de uppgifter vi har sparade om dig kan du begära ett registerutdrag. Du har rätt att få uppgifterna inom 30 dagar. Läs om dina rättigheter som uppgiftslämnare.

Om du har klagomål på vår behandling av dina personuppgifter har du rätt att klaga hos Datainspektionen.

Formuläret kunde inte skickas. Försök igen om en liten stund.
Uppdaterad: