Cyklar på Vård & omsorgs äldreboenden en succé

Vård & omsorgs cykelturer för äldre väcker uppmärksamhet inte bara längs Uppsalas gator utan också runt om i landet. Många reportage har redan gjorts om de fyra äldreboenden som skaffat de elassisterade cyklarna med passagerarsäte.

Stort intresse bland både passagerare och piloter

På Karl-Johansgården och Västergården, som delar på en cykel, används den tre-fyra gånger per vecka. Men intresset är stort och antalet turer kan växa snabbt, när allt fler volontärer utbildas till piloter vid styret. Just nu finns cirka 25 intresserade, förutom de redan utbildade. Förhoppningsvis kommer fler volontärer att vända sig även till Bernadotte i Vårdsätra och Linné i Sävja som ger möjlighet till cykling i fin natur.

Någon brist på passagerare är det absolut inte. Många äldre vill ut och cykla för att ta en fika någonstans eller bara uppleva vinden, blommorna och grönskan.

Hälsofrämjande projekt

De elassisterade cyklarna köptes in i våras i samband med att de fyra äldreboendena gick med i projektet Cykling utan ålder. Detta drivs av Uppsala kommun och Länsstyrelsen i samarbete med Landstinget, Uppsala universitet, Röda korset och Uppsala cykelförening. Ursprungligen kommer projektet från Danmark där det blivit en succé. Studier visar många positiva effekter av cykelturer för äldre: bättre aptit, bättre sömn och bättre humör.

Cykelprojektet i media

Projektet Cykling utan ålder har lyfts på flera håll i media. Två exempel är från Uppsala Nya Tidning (UNT) och Expressen:

UNT: "Cykeln skulle kunna gå dygnet runt" (2016-07-11)

Expressen: "Specialcyklar hjälper äldre att komma ut" (2016-07-12)

Läs mer

Läs mer om Vård & omsorgs deltagande i projektet Cykling utan ålder.

18 juli 2016