Ella & Iris klarade slutprovet

För ett par veckor sedan gjorde hundarna Ella & Iris sitt slutliga prov under vårdhundsutbildningen. Båda vovvarna klarade provet och kan nu titulera sig certifierade vårdhundar.

Vård & omsorg har totalt sex vårdhundar som motiverar, tränar och stöttar ute i verksamheterna. Två av dem är just Ella och Iris. De började sin karriär inom Vård & omsorg för något år sedan, men då i mer praktikliknande form.

 
 Föraren Inger med vårdhunden Ella.  Föraren Mia med vårdhunden Iris.

Treåringar som stöttar och piggar upp

Treåriga Dvärgschnauzern Ella arbetar med sin förare Inger Söderström inom äldrevården och socialpsykiatrin. Ella är en pigg och påhittig liten hund som gillar att leka med bollar. Iris, även hon tre år gammal, är en Chinese Crested.

Iris är specialist på att skapa relationer och interagera med alla typer av människor. Med de egenskaperna lämpar hon sig mycket bra på sitt arbete med barn och ungdomar med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Iris arbetar även med sin förare Mia Boivie inom socialpsykiatrin, och med rehabilitering för vuxna med förvärvade hjärnskador inom Vård och omsorg.

Vårdhundarna arbetar i team

Vårdhundar arbetar alltid i ett så kallat vårdhundsteam, vilket består av hunden och dess förare (ägare). Vårdhundsteamet går en ettårig utbildning via Vårdhundskolan, vilka sedan utfärdar certifieringen. Innan utbildningen kan påbörjas måste hunden klara ett praktiskt lämplighetstest, och föraren behöver ha både vårdutbildning och yrkeserfarenhet.

Läs mer

Läs mer om vårdhundsteam på Vårdhundsskolans webbplats.

6 november 2015