Första testet klart för Lilla Nymo, Sally och Moa

Alla som följt Lilla Nymo från tv-soffan kan andas ut nu. Den rikskända labradoren klarade igår inprovningen för vårdhundar på Svartbäcksgården i Uppsala, liksom vårdhundarna Sally och Moa. Nu väntar en tuff utbildning för alla tre.

Tre blivande vårdhundar? Mia med Sally, Agneta med Moa och Fredrik Steen med Lilla Nymo från TV4 Nyhetsmorgon.

Tre blivande vårdhundar? Mia med Sally, Agneta med Moa och Fredrik Steen med Lilla Nymo från TV4 Nyhetsmorgon.

Lilla Nymo är välkänd från Nyhetsmorgon i TV4, som kommer att visa filmavsnitt från inprovningstestet på lördag, den 23 april. Då finns också Uppsala kommuns vårdhundsförare Mia Boivie i tv-soffan, för att berätta mer om vilken utbildning som väntar en blivande vårdhund och vad den ska klara av i jobbet.

Sally och Moa går direkt till 100 timmars praktik

Lilla Nymo kommer att genomgå även ett test för polishundar, innan TV4 tar beslut om hon ska gå vidare till vårdhundsutbildning. Mias egen hund Sally kommer däremot att gå direkt till sin praktik inom vård och omsorg i Uppsala kommun.
– Sally klarade inprovningen med nästan full pott, berättar Mia och klappar om sin tretton månader gamla Australian labradoodle. Hon fick A på allt, utom på sista testet som hon missade med tre sekunder.

Stora krav på en certifierad vårdhund

Sally och hennes hundkollega Moa kommer nu att följa med sina vårdshundförare Mia och Agneta på några av Uppsala kommuns boenden under 2016/2017. Här får de träna på möten med boenden och vårdtagare i olika situationer. I utbildningen ingår många olika träningsmoment och praktiken avslutas med ett certifieringsprov. Först när detta är avklarat kan Sally och Moa börja arbeta på riktigt.
– Uppdragen för en vårdhund och förare varierar mycket, berättar Mia. Det kan innebära allt från att hjälpa en grupp på äldreboendet att träna minnet till att uppmuntra en tonåring att våga prata om jobbiga upplevelser i skolan.

Hundar som gillar att jobba

Ett stabilt psyke, social förmåga, motivation att jobba och uthållighet att klara olika träningsmoment under flera arbetspass utan att tröttna – det avgör om Sally och Moa kommer att klara slutproven och få sina diplom.
– Jag tvekar inte en sekund om deras förmåga, intygar Mia som tränat upp flera av de nuvarande sex certifierade vårdhundar inom vård och omsorg i Uppsala kommun.

Mer information

Om du har några frågor är du välkommen att kontakta Maria Boivie, vårdhundsförare, på telefon
018-727 88 48 eller epost mia.boivie@uppsala.se.

Läs mer om våra vårdhundar.

20 april 2016