Från studenten rakt in i jobb hos Vård & omsorg

Det var Olivias kompis som inspirerade henne att söka till vård- och omsorgsprogrammet. Nu vill Olivia gärna inspirera andra. Med ett vikariat på Björklingegården direkt efter sin examen och dörren öppen för högskolestudier om hon vill, är hon mer än nöjd.

Olivia sommarjobbare på Björklingegården 2016 VO– Jag var som många andra och trodde att vård- och omsorgsprogrammet var en lätt utbildning för unga som inte hade några särskilda ambitioner, berättar Olivia Lund. Men min kompis peppade mig och när jag började upptäckte jag massor av möjligheter!

Bytte till en utbildning som gav jobb direkt

Olivia pluggade på samhällsvetenskaplig linje men trivdes inte så bra som hon trott. En kompis inspirerade henne att byta till vård- och omsorgsprogrammet på Lundellska skolan.

– Jag pluggade med inriktning mot psykiatri och hade praktik på Psykiatrins hus. Men i utbildningen ingick ett garanterat sommarjobb inom Vård & omsorg och jag fick plats på Björklingegårdens äldreboende. Jag trivdes så bra och de uppskattade mig så jag fick möjlighet att jobba extra under terminerna också.

Nu har Olivia fått ett vikariat på Björklingegården fram till nyår, så för henne var det bara att gå direkt från examen som undersköterska till jobb.

– Det är det som är så bra med den här utbildningen. Det är lätt att få jobb inom många områden som hemvård, assistans, gruppboenden osv. Genom att jag jobbar inom Vård & omsorg kan jag lätt söka till andra områden också om jag vill prova något annat än äldreboende.

Mer härliga samtal än bajs

Vård- och omsorgsjobb, det innebär väl att byta blöja på gamla och sjuka hela dagarna? Är det inte så snacket går bland unga?

– Yes, erkänner Olivia, så där trodde nog jag också tidigare. Men det där är en så liten del i jobbet som undersköterska. Det här är ett fantastiskt jobb som ger mig jättemycket. Jag träffar så härliga människor som gjort och upplevt så mycket under sina liv. Vi har så bra samtal och de ger mig nya vinklar på livet hela tiden. Man jobbar i ett bra team med andra yrkesgrupper också.

Volontärarbete hägrar ... men lite svårt att lämna

Olivia är ung och vill gärna prova på nya utmaningar lite då och då. Kanske söker hon volontärjobb efter vikariatet och jobbar utomlands ett tag. Med vård förstås, av människor eller djur. Funderingarna hon hade tidigare om att jobba som journalist eller på bokförlag har ersatts av jobbet som yrkesutbildad undersköterska. Tiden på Björklingegården motiverade henne.

– Det är så bra stämning här, personlig och trivsam, och med många roliga aktiviteter. Det blir inte lätt att lämna efter nyår även om jag drömmer om att få jobba i Sydafrika ett tag.

Läs mer

Läs mer om vård- och omsorgsprogrammet på Lundellska skolan.

Läs mer om Björklingegården.

17 juni 2016