Fullt upp för de boende på Karl-Johansgården

Ni måste höra av er innan ni kommer för det händer så mycket nu, sa en boende på äldreboendet Karl-Johansgården till sina anhöriga. Personalen på boendet instämmer, den nya aktivitetsinspiratören gör att det sprudlar av idéer – och de får tid att genomföra dem.

Besöket av smådjur från 4H-gården var en av sommarens populära aktiviteter.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Besöket av smådjur från 4H-gården var en av sommarens populära aktiviteter.

– Vi skulle ha sommarfest och jag fick idén att ordna ett chokladhjul, det brukade ju finnas vid dansbanorna förr, berättar aktivitetsinspiratören Jessica Thunander. Så jag lyckades ordna ett hemsnickrat chokladhjul och tombola för vårt gratis lotteri. Det blev populärt!

På den vägen är det. De boende har "gått på bio" och sett En man som heter Ove på storduk i Karl-Johansgårdens aula, med Jessica som "försäljare" med låda på magen fylld av doftande popcornsstrutar. När Jessica upptäckte att medarbetaren Anna DeKash gått musikskola startade de en kör, där alla boende som vill kan delta, med sång eller bara handklapp om rösten inte är i form. Kören är en stående aktivitet där de som vill träffas varje tisdag.

Aktiviteterna ger mer tid även för den som inte orkar

När Jessica startade kom tolv boende till en aktivitet, nu är det ofta närmare fyrtio, och medarbetarna berättar att många verkar må bättre.

– Tjänsten som aktivitetsinspiratör har vi kunnat tillsätta tack vare stimulanspengarna vi fått, berättar verksamhetschef Lotta Forsén. Det har verkligen varit ett lyft. Nu finns någon som hinner planera och genomföra. Det ger samtidigt mer tid för våra medarbetare till boende som inte deltar i aktiviteterna.

Anna DeKash, som är kvalitetsombud på äldreboendet, håller med.

– Åh, kan inte jag få stryka, kan någon boende säga. De vill göra enkla vardagssaker tillsammans. Det kan räcka med att hålla en hand och titta på foton.

Sommarcaféer och cykelturer

Trots att medarbetare gick på semester och sommarvikarier kom så har det varit full fart. Cykelturerna är populära, liksom sommarcaféerna två gånger i veckan och besöket från 4H-gården i Gränby.
– Jag intervjuade de boende vad de ville göra i sommar och många vill göra det vi alla gör. Gå på stan och köpa en glass, gå på en uteservering. Då försöker vi ordna det. Jag förberedde också olika händelselådor som vikarierna kunde använda, med en ny frågesport varje vecka, stora korsord och ordspråksfrågor.

Vad händer framåt då? Det blir dans varje månad som i våras. Nobelmiddag i december. Studentfest med champagne som repris från i våras, om resurser finns även nästa år. Det som händer ute i samhället ska också hända här, på boendet. Livet pågår.

Läs mer om Karl-Johansgården.

Kontakt

Om du har några frågor är du välkommen att kontakta aktivitetsinspiratör Jessica Thunander på e-post jessica.thunander@uppsala.se eller telefon 072-596 90 29.

3 oktober 2016