Här behöver man inte vara duktig

Lyckliga barnet, gamla fotografier och gruppsuck. Det är några moment i Träffpunkt Ramunds senaste träningsprogram Flex. Mungiporna tränas flitigt också, för det både skrattas och pustas bland seniorerna som kommit till passet. Ett pass som passar alla ovanligt bra.

Flexträning på Träffpunkt Ramund – Doppa stortån i Medelhavet, känn efter om det är kallt!

Ledaren och sjukgymnasten Shahin Malekzadeh rullar över på mage och Instruerar med egna lekfulla beskrivningar och tydliga handklapp i golvet. Här är det inte svårt att förstå och följa rörelserna även som nybörjare. Upp med benen i luften som ett lyckligt barn. Luta huvudet i handen som om du tittar på gamla fotografier …

 – Det här är den träning som passar mig bäst, berättar Gunnel Lindh med många år som lärare och forskare vid datorn bakom sig. Jag kan inte längre spela tennis på grund av en skadad hand och problem med knä och fot, så jag kan inte springa eller hoppa. Enligt min sjukgymnast är den här träningen perfekt för mig. Det är så avspänt och fritt också, man stressas inte upp och måste visa sig ”duktig” som jag kan uppleva på andra jympapass och gym.

– Jag var på väg att få ont överallt i kroppen men nu har jag inga problem längre, det här är i stället för medicin för mig, säger Kalle Mård som tidigare arbetat som kapten i flygvapnet och varit van med hård fysisk träning.

Dynamisk flexträning, orientalisk dans – och samhörighet

Flex är ett pass med dynamisk träning som bygger på att tänja och sträcka kroppen och öka rörligheten.  

– Våra kroppar behöver rörlighet, annars kan vi inte bygga styrka heller, förklarar Shahin. Men här får deltagarna så mycket mer. Jag märker hur de tar hand om varandra. Några äter lunch eller fikar tillsammans, blir vänner. Man ska inte glömma hur viktig samhörighet är för hur vi mår.

Shahin genomför olika träningspass med omkring 500 deltagare i månaden på flera av Vård & omsorgs Träffpunkter 65+. En halvtimme innan flexträningen körde hon ett pass i orientalisk dans. Christina Fischer som deltar och brukar varva olika pass som yoga, flex och dans berättar:

– I orientalisk dans får man uttrycka känslor. Man blir inte bara mer avslappnad efteråt utan också glad, hjärnan blir stimulerad.

Christina gick under många år på grekisk dans och har provat square dance, line dance och brittiska forndanser från medeltiden. Men någon dansare behöver man inte vara för att delta i Shahins pass.

– Jag var stel som ett kylskåp förut, men nu märker jag stor skillnad, säger en deltagare som passerar förbi. Jag känner det när jag spelar golf, vilken nytta det gjort att svänga på höfterna här på passet.

Läs mer om motionspass och alla andra aktiviteter på Träffpunkter 65+ för dig som fyllt 65 år.

 

27 december 2016