Hedersstipendium till Teater Blanca

"En av Sveriges mest intressanta och karaktärsfulla teaterscener". Så utryckte sig Kulturnämnden i sin motivering när de gav årets hedersstipendium till ledare inom Teater Blanca. Ett stipendium som gör både dem och skådespelarna stolta.

Kulturnämndens hederstipendium har funnits sedan 1977 och delats ut varje år till en person som gjort insatser inom kulturområdet. I år gick det till Magnus Dahlerus, konstnärlig ledare, och Chatarina Oldermark, musikalisk ledare och kompositör för Teater Blanca vid Österplan i Uppsala.

Teater Blanca har funnits i femton år och är en av omkring 80 arbetsplatser inom Vård & omsorgs dagliga verksamhet. Skådespelarna har valt teatern som sin arbetsplats och deltar i skapandet redan från utformningen av manus. Musik med texter komponeras också till varje föreställning. Under 2015 har Teater Blanca bland annat framfört en egen tolkning av Anton Tjechovs Måsen, föreställningar som ofta spelats för en fullsatt salong. Skådespelarna har även gjort framträdanden under poesikvällar, bland annat med texter av Tomas Tranströmer och Elsie Johansson.

Spelfilmen Efter måsen visas 3 december

Den 3 december kommer en unik spelfilm att visas på Royal i Uppsala, där filmhistorien blandas med scener ur Teater Blancas teaterföreställning Måsen och även med dokumentära inslag från teatergruppens samtal och repetitioner. Spelfilmen har skapats av Teater Blancas ledare och skådespelarensemble, tillsammans med filmproducent Lotte Sederholm och med FUB som ägare av projektet.

Utmanar både publik och skådespelare att växa

Hederstipendiet som delas ut i december består av ett diplom och konstverk till ett värde av 10 000 kronor. Kulturnämndens motivering till priset lyder: "För att de oförtröttligt, med konstnärlig, musikalisk och mänsklig stringens har utvecklat Teater Blanca till att bli en av Sveriges mest intressanta och karaktärsfulla teaterscener. Deras mångfacetterade uppsättningar har ständigt med humor och nerv blottlagt invanda föreställningar och utmanat både publik och skådespelare att växa."

Läs mer om Teater Blanca på deras egen webbplats.

 

 

26 oktober 2015