Matinspiratör lockar fram aptiten på äldreboenden

Det är lätt att tappa i vikt som äldre, när smak- och doftsinnen blir svagare och aptiten minskar. På Karl-Johansgårdens äldreboende finns nu en matinspiratör som utvecklar bland annat mellanmålet.

Hotellfrukost på Karl-Johansgården      Hotellfrukost på Karl-Johansgården

– Mellanmålet får gärna vara en aktivitet i sig, något för de boende att samlas kring, säger matinspiratör Jessica Svensson. Jag ger idéer inte bara om vad som serveras utan också hur, att miljön runt omkring inspirerar. Vi har till exempel ordnat sommarcaféer, afternoon tea och liknande den senaste tiden.

Jessica beskriver olika sätt att uppmuntra de äldres aptit. Det handlar om att öka valfriheten och att locka genom att visa vad som bjuds.

– Äldre är en generation som ofta inte vill vara till besvär. Ett tips är att man inte bara ska fråga de boende om de vill ha något att äta utan duka upp lite lockande och visa fram. Då blir de lättare sugna på att smaka. Det är också bra med olika slags mellanmål att välja på varje dag: något matigt, något sött och någon frukt. Då kan de boende välja utifrån dagskänslan.

Pimpar gärna gröten

Med sin bakgrund som kostvetare fungerar Jessica som stöd för övriga medarbetare på Karl-Johansgården när det gäller till exempel äldre som tappat i vikt och behöver gå upp igen.

– Jag fungerar som länk mellan kök och avdelningarna och ger råd om hur de beställer i kostdatasystemet utifrån sjuksköterskornas rekommendationer, till exempel när boende behöver näringsdryck med fibrer eller något annat tillskott. Sedan ger jag tips om berikning av mat också, som att röra ned ägg i morgongröten eller en skvätt olja som ger energi och lenar under matsmältningen.

Måltidskalender och inspirationslåda

Tillsammans med Silviasystrar på Karl-Johansgårdens avdelningar för boende med demens ser Jessica just nu över hur måltiderna presenteras. Ett annat av hennes projekt är att skapa en måltidskalender och en tipslåda.

– Mitt mål är att få bra rutiner att sitta på alla avdelningar. Det kan vara något så enkelt som att servera vattenmelon en varm sommardag. Eller att servera smoothies till medicinen i stället för vatten.

Läs mer om Karl-Johansgården.

Kontakt

Jessica Svensson, matinspiratör Karl-Johansgården

Telefon: 072-596 90 28

E-post: jessica.svensson@uppsala.se

6 oktober 2016