Sommardoft på äldreboenden uppmärksammas

Nu doftar det av blommande lavendel i många trädgårdar – och på flera av Vård & omsorgs äldreboenden. Vårt ”doftprojekt” fortsätter och har fått beröm i en av Sveriges främsta facktidskrifter inom äldreomsorg.

Doft av kanel eller apelsin i juletid och doft av lavendel i juli, det är vad besökarna kan mötas av i entrén på många av Vård & omsorgs äldreboenden under året. Goda dofter ökar vårt välbefinnande, kan minska stress och väcka fina minnen till liv. Det var också syftet med doftprojektet som nu blivit mer permanent.

– Det är roligt att en så välrenommerad tidskrift som Äldreomsorg ringer upp och vill göra en intervju kring vårt projekt, säger Estelle Wolf, utvecklingsledare inom äldreboenden. Det känns också bra att höra forskarnas syn på projektet, att även de är så positiva.

Se artikeln "Doft en okänd kraftkälla", Äldreomsorg nr 3 2016 (PDF, 1 MB)

Idén kom vid ett besök i Frankrike

Estelle fick idén vid besök på sjukhus i Frankrike, där dofter används för att skapa en lugn och trygg miljö och det finns många studier kring resultaten. Men för att vara säkra valde Vård & omsorg att bara genomföra testet i entréer, eftersom det ännu inte finns några svenska studier att tillgå. Redan från start har gensvaret varit positivt. I enkät till boende och anhöriga uppskattades den välkomnande entrén och i ett tackbrev från studenter som hälsat på under sitt examensarbete nämnde man särskilt den trivsamma känsla man fick redan innanför dörren.

Inslag i P4 Uppland

Estelle Wolf blev intervjuad av P4 Uppland om doftprojektet.

Lyssna på inslaget (sverigesradio.se)

2 augusti 2016