Sommarjobbande ungdomar piggar upp på Myrbergska

Under sommaren sjunker medelåldern på äldreboendet Myrbergska gården i Luthagen. Då finns nämligen ett gäng sommarjobbande ungdomar på plats, något som uppskattas av både personal och boende. 

Kommunen erbjuder niondeklassare sommarjobb

Under sommaren kan de ungdomar som slutat nionde klass få sommarjobba inom Uppsala kommun. Jobben finns inom verksamheter som äldreomsorg, barnomsorg, kök, eller fastighetsskötsel och trädgård. Ungdomarna önskar inom vilken verksamhet de vill jobba och sedan matchas önskemålen mot de jobb som finns.

Myrbergska gården är ett av Vård & omsorgsförvaltningens äldreboenden som tar emot sommarjobbande ungdomar. I tre omgångar kommer en grupp om fyra-fem personer för att arbeta under en treveckorsperiod.

 

Carl Uhlhorn och Leo Farsiani tar en sväng med Erik Skye på Myrbergska gårdens innergård. Här är det Carl som håller ställningarna under sommaren då hans huvuduppgift är just trädgårdsarbete.

Utbyte för både gammal som ung

Femtonåriga Leo Farsiani har nyligen gått ut nionde klass på Tunabergsskolan. Till hösten börjar han på Katedral där han ska läsa samhällsvetenskap med beteendeinriktning. Leo har planer på att utbilda sig till psykolog eller beteendevetare i framtiden.

- Jag sökte sommarjobb inom alla områden, men hade turen att hamna här. Det är som ett hem, med en så otrolig gemenskap!

Leo konstaterar att han och de andra sommarjobbarna ju är här för de boendes skull – för att deras liv ska bli bättre. Samtidigt får han ut mycket av det själv. Det Leo uppskattar mest är när det finns tid och möjlighet att lära känna de boende som individer:

- De har så otroligt mycket att ge och berätta om från sina liv – som jag får ta del av.

Erik Skye fikar på Myrbergska gården.  

Erik Skye eftermiddagsfikar med sina grannar på Myrbergska gården och sommarjobbaren Leo Farsiani höjer stämningen genom att berätta om sin dag.

"Man känner att de är här för oss"

Erik Skye är 87 år och har ett förflutet som universitetslärare inom växtekologi på Uppsala universitet. Han har bott på Myrbergska sedan några månader tillbaka och är nöjd med både boende och ungdomar. Erik berättar att de spelade kort tidigare samma dag, en av de aktiviteter som lättare hinns med just under sommaren då ungdomarna finns på plats.

- De sköter sig utomordentligt bra! De är hjälpsamma och gör så gott de kan. Ibland blir det fel, men då är det bara att rätta. De är aldrig ogina och har aldrig dålig attityd. Man känner att de är här för oss.

Praktiska sysslor och social samvaro

Ungdomarnas vistelse inleds med en introduktion där de går igenom saker som lön, sekretess, hygienrutiner och arbetsuppgifter. Dessa består av allt från praktiska sysslor som att hjälpa till vid måltider, i tvättstugan och trädgården, till mer sociala aktiviteter i form av promenader, kortspel och eftermiddagscafé för de boende. Lotta Forsén, verksamhetschef på Myrbergska, berättar:

- Det första gänget vi hade här i sommar kom precis till midsommarveckan. De hade fullt upp med att ordna inför midsommarfesten med midsommarstång och tårtor. Det är bra när de får göra saker tillsammans, då lär de känna varandra snabbare.

Artiga ungdomar som vågar fråga

Lotta har goda erfarenheter av upplägget med sommarjobbande ungdomar sedan tidigare kommunala anställningar. När hon blev verksamhetschef på Myrbergska, för fem år sedan, införde hon det även där.

- Jag upplever att ungdomarna blir mer och mer framåt. De tar för sig mer – fast på ett fint sätt. De reflekterar och vågar både fråga och ifrågasätta, samtidigt som de är väldigt artiga mot de boende. Deras närvaro är väldigt uppskattad och de boende brukar bli glada – det piggar upp med ungdomar!

Verksamhetschef Lotta Forsén är nöjd över blommorna vid Myrbergskas entré som blir extra ompysslade när sommarjobbarna är på plats.

Verksamhetschef Lotta Forsén är nöjd över blommorna vid Myrbergskas entré som blir extra ompysslade när sommarjobbarna är på plats.

 

FAKTA – Myrbergska gården

Myrbergska gården är ett av Vård & omsorgs äldreboenden och ligger i den äldre delen av Luthagen. Myrbergska har tre avdelningar/boenden, två demensboenden och ett omvårdnadsboende. Totalt finns 51 lägenheter och lika många boende.

På Myrbergska lägger man stor vikt vid kosten och titt som tätt ordnas trerättersmiddagar för de boende. Något annat som de fokuserar mycket på är beteendeproblematik vid demens. De arbetar efter BPSD, ett program där man kartlägger en persons beteende och som sedan utmynnar i en beteendeplan. Denna blir ett komplement till den ordinarie vårdplanen.

Myrbergska har ett femtiotal fast anställda, ett antal timvikarier och under sommaren även de sommarjobbande ungdomarna.

Läs mer om Myrbergska gården.

29 juli 2015