Vem är din kulturhjälte i Uppsala?

Under 20 år har Kultingpriset delats ut av kulturföreningen Särimner. Nu har det blivit dags att överlämna arrangemanget till Teater Blanca. I början av 2017 kommer de att utse en eller flera personer som ”på ett förtjänstfullt sätt offrat sig för kulturen i Uppsala”. Vem skulle du vilja nominera?

20 år med Kultingpriset

För dryga 20 år sedan var det en grupp kulturintresserade som tyckte att det fanns så mycket kultur i Uppsala som aldrig uppmärksammades. De bildade då föreningen Särimner. Varje år har de delat ut Kultingpriset till den eller dem "som på ett förtjänstfullt sätt offrat sig för kulturen" i Uppsala. Som vinnare av Kultingpriset får man delta i en prisceremoni där man, utöver ära och beröm, tilldelas ett diplom. Särimner har nu lämnat över arrangemanget till Teater Blanca, en av Vård & omsorgs dagliga verksamheter.

Ceremoni med prisutdelning i januari

I januari arrangerar Teater Blanca en prisceremoni i sina lokaler på Österplan 1 i Uppsala. Skådespelarna kommer att stå för underhållning under ceremonin och deltar även i processen med att välja ut och bjuda in pristagare. Mer information om dag och tid för ceremonin publiceras i slutet av december.

Vem vill du nominera?

Har du en egen kulturhjälte som är aktiv i Uppsala? Vem eller vilka tycker du har utmärkt sig i Uppsalas kulturliv? Vem har länge jobbat ouppmärksammat? Vem har gjort något alldeles unikt?

Mejla era förslag till teater.blanca@uppsala.se. Hit kan du även mejla eventuella frågor.

Teater Blanca har själva stått på prispallen

Teater Blanca tilldelades själva Kultingpriset år 2003. I motiveringen stod bland annat "Ensemblens gränsöverskridande uttryck spränger invanda föreställningar och ger nytt liv till gamla texter.". Andra pristagare genom åren är till exempel Uppsala Internationella Kortfilmfestival, Galleri London, regissören och dramaläraren Katarina Ehnmark och Kungsgrillen.

Läs mer

Läs mer om Teater Blanca (teaterblanca.uppsala.se)

19 december 2016