Vind i håret på V&O äldreboenden

Det var soligt och festligt vid cykelvägen när premiärturen gick för Karl-Johansgårdens och Västergårdens nya eldrivna cykel för äldre. Nyfikenheten var stor bland de boende.

Gunilla Möller, boende på Karl-Johansgården, tvekade inte att premiäråka.

– Man sitter bekvämt och det är bra att man får plats att åka två tillsammans. Jag åker gärna iväg till stadsparken eller för att äta hamburgare.

» Lyssna på Gunillas åktur, ett inslag i lokalradion:

Mona bland de första i kön

När Mona Lennholms son fick höra om att hans mamma hade chans att komma ut och cykla skrattade han bara. Skulle det bli verklighet lovade han att själv cykla hela natten.

– Jag provade den i smyg redan igår när den stod i entrén, avslöjade Mona.

Sedan satte hon sig bekvämt tillrätta och följde med på cykelturen – som var lite för kort just idag, premiärdagen. Hon hade gärna åkt med längre. Nästa gång kanske det är Mira, en av våra medarbetare på Västergården, som hon trampar iväg med.

Härligt att kunna ta med föräldrarna ut

Birgitta gillade cykeln direkt, med den kan hon ta med sin mamma ut till naturen i Stabby.

– Mamma är blind men att få känna vinden och dofterna blir härligt för henne. Jag vill vara med på utbildningen idag och bli pilot så vi kan göra turer i sommar.

Hennes pappa Mats Hoke gillar idén, då kan han åka bredvid på sin elmoped. Kanske blir det en lunch tillsammans på stan, det är ju så nära längs ån.

Cykla både ute och inne

Cykeln med plats för två passagerare fram kan liknas vid en modern rickshaw, lämplig för äldre. Den ger de boende nya möjligheter att komma ut i friska luften, få omväxling, nya upplevelser och skön nattsömn. Fyra av Vård & omsorgs äldreboenden har satsat på att köpa in cyklar där egna medarbetare, anhöriga eller intresserade från t.ex. Röda korset och Uppsala universitets Studentvolontärer kan fungera som ”piloter” vid styret. Det är, förutom Västergården och Karl-Johansgården, även Bernadotte och Linné äldreboenden.  

– Våra äldreboenden var tidiga med att testa Google Earth-cykeln, där de boende kan uppleva cykelturer var som helst i världen i sin egen träningslokal genom den digitala tekniken, förklarar förvaltningsdirektör Johan Färnstrand. Nu kan de boende uppleva Uppsala via cykel utomhus också. Vi är tidiga här också, som andra stad i landet i projektet Cykling utan ålder.

Själv kom Johan förstås på cykel till invigningen, han lever som han lär.

Läs gärna vidare på dessa länkar

 

 

13 maj 2016