Öppenvård

Beroende

Du som är vuxen och har ett alkohol- eller drogberoende kan vända dig till någon av våra tre verksamheter som arbetar med beroendefrågor. Vi har ett brett utbud av kompetenser och stödjande insatser som ger dig ett individuellt utformat stöd och/eller behandling.

Vem kan vända sig till oss?

Du som är 20 år eller äldre, har ett beroende, och som är boende i Uppsala kommun kan vända dig till oss. Några av våra verksamheter finns även för dig som är anhörig och för dig som har vuxit upp med en förälder med ett beroende.

Behöver jag något beslut?

Du behöver inte ha något biståndsbeslut för att komma till Råd och behandlingsgruppen eller till Träffpunkt centrumHär kan du vara helt anonym och all kontakt är kostnadsfri.

För att få boendestöd eller för att få behandling hos Öppenvården Daghammarskjölds väg behöver du ett biståndsbeslut från socialtjänstens vuxenavdelning.

Här hittar du kontaktuppgifter till socialtjänstens vuxenavdelning (uppsala.se).

Det här kan du få hjälp med

Information & rådgivning

Du kan få information och rådgivning om du har ett problematiskt drickande eller om du använder andra beroendeframkallande medel. Även du som är anhörig, vän eller arbetskamrat till någon som gör det är välkommen att höra av dig.

Läs mer på Råd och behandlingsgruppens sida.

Behandling

Vi har flera olika behandlingar beroende på vad just du har för problematik. På Öppenvården Daghammarskjölds väg arbetar man uteslutande med Minnesotabehandling enligt tolvstegsprogrammet. Hos Råd- och behandlingsgruppen arbetar man med ett flertal andra behandlingsprogram.

Läs mer om Minnesotabehandling på Öppenvård Daghammarskjölds vägs sida. 

Läs mer om behandlingar hos Råd- och behandlingsgruppen.

Kartläggning/utredning/bedömning

Med hjälp av den evidensbaserade samtalsmetoden Motiverande samtal (MI) kan du få egen insikt om dina förändringsbehov. Med hjälp av detta och något av bedömningsinstrumenten, till exempel Addis, formuleras sedan ett behandlingsmål.

Läs mer om kartläggning/utredning/bedömning hos Råd- och behandlingsgruppen.

Behandlingssamtal

Vi erbjuder både enskilda samtal, parsamtal och gruppsamtal. Vi har även speciella samtalsgrupper med fokus på medberoende för dig som är anhörig.

Läs mer om samtalsstöd hos Råd- och behandlingsgruppen.

Boendestöd & hembesök

Vi kan hjälpa dig med saker som rör ditt boende, som exempelvis stöd när du ska handla mat, kläder och hygienartiklar. Vi gör även hembesök och kan följa med vid läkar- och tandläkarbesök.

Läs mer på sidan Boendestöd, beroende.

Träffpunkt

Till träffpunkten kan du komma och träffa andra i liknande situation. Här arrangeras även aktiviteter som utflykter, promenader och avslappning.

Läs mer på Träffpunkt centrums sida.

Våra verksamheter

Vi har fyra verksamheter inom beroendefrågor. De kan beskrivas som behandlingsteam i beroendefrågor och erbjuder en stor bredd av insatser. Behandlingsinsatserna vilar på vetenskap och beprövad erfarenhet.

Våra verksamheter är:

Verksamhetsbeskrivning

Ladda hem en fullständig verksamhetsbeskrivning för Öppenvård, beroende. (PDF, 82 KB)