Socialt stöd

Så blir du påverkad av missbruk i familjen

Håller du koll på hur mycket alkohol dina föräldrar dricker? Tar du mycket ansvar hemma? Undviker du att ta hem kompisar?

En ung tjej.När en eller båda föräldrarna har problem med droger eller alkohol påverkar det dig. Det är vanligt att försöka hålla koll på om, hur och när en förälder kan tänkas dricka eller ta droger.

Vanligt att glömma bort sina egna behov

Det är också vanligt att inte våga ta hem kompisar, eller att välja bort kompisarna för att kunna ha koll på sin förälder.

Känner du igen dig i att du ofta glömmer bort dig själv och dina egna behov? Eftersom du är upptagen med att tänka på dina föräldrars behov? Då är du inte ensam!

Trappan kan hjälpa

På Trappan erbjuder vi samtalsgrupper för dig som är 7-20 år och som har föräldrar med alkohol- eller drogproblem. I våra grupper får du träffa andra i samma ålder som har liknande erfarenhet som du själv.

Under våra gruppträffar pratar vi om känslor och de rättigheter du har. På Trappan ger vi dig kunskap att hitta din egen vilja och att se dina egna behov, trots att det är tufft hemma. Vi pratar också om vad som händer i kroppen när en dricker alkohol eller tar droger.

Att komma till oss på Trappan och få träffa andra som lever i en liknande situation, kan göra att du känner dig mindre ensam.

     
 

Visste du att...

... vart femte barn växer upp med missbruk i familjen. 

I en klass på 25 elever är det fem personer.

 
     
     

Trappanlappar_barn_ungdom_VO9.png

Vill du läsa fler hälsningar från barn och ungdomar som gått hos oss på Trappan kan du kolla in våra sociala medier.

Kontakt

Telefon: 018-727 15 80

E-post: trappan@uppsala.se

Följ oss i sociala medier

Följ oss på Facebook.

Följ oss på Instagram.

Hitta hit

Von Bahrs väg 3 A, Uppsala

Se på karta.

Uppdaterad: