Socialt stöd

Jag är förälder

Hur blir mina barn påverkade av bråken i vår familj? Hur är det för mitt barn när jag ibland dricker för mycket? Vågar mitt barn uttrycka hur hen vill ha det efter vår skilsmässa? Ibland mår jag inte bra, hur blir det då för mina barn?

Det finns stöd att få för din familj

Om någon i familjen mår dåligt påverkar det alla. På Trappan erbjuder vi stödgrupper till barn mellan 7 och 20 år.

Trappans stödgrupper riktar sig till barn och ungdomar som har en förälder eller annan vuxen i familjen som har missbruksproblem, lider av psykisk ohälsa eller har gått igenom en konfliktfylld separation. 

På Trappan kan barn och ungdomar som är mellan 7 och 20 år få stöd och hjälp. Till oss kan de komma om de mår dåligt för att någon i familjen har bekymmer med

Gruppverksamhet 

I stödgrupperna får ditt barn träffa andra i samma ålder och med liknande familjesituation. Vi som leder gruppen är utbildade socionomer, eller har likvärdig utbildning. Vi har alla lång erfarenhet av att stötta unga.

I våra stödgrupper deltar 6-8 barn/ungdomar. Vi är alltid två personal som håller i grupperna. Vi träffas en gång i veckan vid 10-12 tillfällen under en termin i Trappans lokaler på von Bahrs väg 3 A i Uppsala.

I grupperna arbetar vi med olika teman och pratar om känslor. Vi tittar på film, gör olika övningar och fikar tillsammans.

Enskilda samtal 

Om det har förekommit våld i familjen erbjuder vi barnet/ungdomen enskilda samtal. Från och med 1 januari 2018 måste det finnas ett biståndsbeslut från socialtjänsten, för att ditt barn ska få enskilda samtal hos oss. 

Barnen får ventilera sina frågor

Vi upplever att många barn och ungdomar är fyllda av frågor och funderingar över det som hänt i familjen. De kan ha behov av att få träffa någon utomstående för att bearbeta det som hänt. 

Ofta känner sig barn och ungdomar också ensamma om att ha en familj med bekymmer. Därför är det extra värdefullt att de i våra stödgrupper får träffa andra unga som har en liknande situation hemma. 

Hjälp att må bra

I både stödgrupperna och de enskilda samtalen får barnen/ungdomarna hjälp att hantera och förstå hur livet påverkas när någon vuxen i familjen mår dåligt. 

Vi fokuserar också mycket på att stärka barnen i hur de själva kan må bra, trots att någon i familjen inte gör det.  

Anhörigstöd

På Trappan stöttar vi även föräldrar. Vi samarbetar också med andra verksamheter och kan hänvisa dig vidare om du och ditt barn vill få ytterligare hjälp.

Tveka inte att kontakta oss om du vill veta mer om det stöd du och dina barn kan få på Trappan.

Kommentar från förälder som haft kontakt med Trappan

Vill du läsa fler hälsningar från föräldrar på Trappan kan du kolla in våra sociala medier.

Kontakt

Telefon: 018-727 15 80

E-post: trappan@uppsala.se

Följ oss i sociala medier

Följ oss på Facebook.

Följ oss på Instagram.

Hitta hit

Von Bahrs väg 3 A, Uppsala

Se på karta.

Uppdaterad: