Socialt stöd

Så påverkas unga av missbruk i familjen

När föräldrar har problem med droger eller alkohol påverkar det barnen i familjen. Barnen blir ofta upptagna med att ha koll på om, hur och när föräldern kan tänkas dricka eller ta droger.

En ung tjej.

Barnen kanske inte vågar ta hem kompisar eller väljer bort kompisar för att kunna ha koll på sin förälder. Ofta glömmer barnen bort sig själva och sina egna behov, eftersom de är så upptagna med att se till sina föräldrars behov.

Trappan kan hjälpa

På Trappan erbjuder vi stödgrupper för barn och ungdomar, 7-20 år, som har föräldrar som dricker för mycket eller har problem med droger. I gruppen får barnen och ungdomarna träffa andra med liknande erfarenheter.

Under våra gruppträffar pratar, ritar och leker vi utifrån teman som de unga känner igen sig i. Vi arbetar med känslor och rättigheter och ger barnen kunskap att hitta sin egen vilja och se sina egna behov.

Därför är det bra med stöd

Barn och ungdomar som har föräldrar med någon form av missbruksproblem tar ofta ett alldeles för stort ansvar hemma. Att få träffa andra som lever i en liknande situation kan göra att en inte känner sig så ensam och annorlunda.

Det är också bra för barnen och ungdomarna att få fakta kring beroende. Vad händer i kroppen? Varför blir en beroende? Vad kan en göra om någon druckit för mycket eller tagit droger? Vi på Trappan är vana vid att prata på ett öppet sätt om detta med barn och ungdomar.

     
 

Visste du att...

... vart femte barn växer upp med missbruk i familjen. 

I en klass på 25 elever är det fem personer.

 
     
     

Kontakt

Telefon: 018-727 15 80

E-post: trappan@uppsala.se

Följ oss i sociala medier

Följ oss på Facebook.

Följ oss på Instagram.

Hitta hit

Von Bahrs väg 3 A, Uppsala

Se på karta.

Trappanlappar_vuxna_VO9.png

Vill du läsa fler hälsningar från föräldrar på Trappan kan du kolla in våra sociala medier.

Uppdaterad: