Socialt stöd

Så påverkas unga av föräldrar med psykisk ohälsa

När en eller båda föräldrarna mår dåligt psykiskt påverkar det barn och ungdomar. De blir ofta upptagna med att ha koll på hur föräldern mår och tar ett stort ansvar hemma. Många vågar heller inte ta hem kompisar, eller väljer bort kompisarna, för att kunna ha koll på sin förälder.

En ung kille.

Barn och ungdomar får ofta svårt att se till sina egna behov eftersom de är upptagna med föräldrarnas behov. Det är också vanligt att de oroar sig för att själva bli sjuka.

Trappan kan hjälpa

På Trappan erbjuder vi grupper för barn och ungdomar, 7-20 år, som har föräldrar med psykisk ohälsa. Barnen och ungdomarna får träffa andra med liknande erfarenheter.

I gruppen pratar, målar och leker vi utifrån teman som de känner igen sig i.

Vi arbetar med känslor och rättigheter och ger barnen kunskap att hitta sin egen vilja och se sina egna behov.

Därför är det bra med stöd

Psykisk ohälsa är någonting som ofta blir en familjehemlighet som en inte pratar om. Att få träffa andra barn och ungdomar som lever i en liknande situation kan göra att en inte känner sig så ensam och annorlunda.

Det är också viktigt att unga får fakta kring psykisk ohälsa och får svar på sina frågor. Vi på Trappan är vana vid att prata på ett öppet sätt om detta med barn och ungdomar.

Trappanlappar_vuxna_VO8.png

Vill du läsa fler hälsningar från föräldrar på Trappan kan du kolla in våra sociala medier.

Kontakt

Telefon: 018-727 15 80

E-post: trappan@uppsala.se

Följ oss i sociala medier

Följ oss på Facebook.

Följ oss på Instagram.

Hitta hit

Von Bahrs väg 3 A, Uppsala

Se på karta.

Uppdaterad: