Socialt stöd

Så påverkas unga av våld i familjen

Hemmet ska vara barnens trygga plats. När barn eller ungdomar är med om våld i familjen är det därför en mycket traumatisk händelse. Det gäller oavsett om det är barnet själv eller den andra föräldern som blir utsatt för hot, våld eller kränkningar.

En ung kille.

Unga reagerar olika på våld

Hur ett barn reagerar vid våld i en nära relation varierar. Vissa tror att våldet är deras eget fel och försöker förhindra bråk.

Vissa börjar drömma mardrömmar. Andra blir rädda för plötsliga ljud och höjda röster. Det är också vanligt att barn börjar kissa på sig igen. Eller att de får svårt att leka. Ibland märks inget utåt sett, även om det finns många jobbiga känslor och funderingar på insidan.

Därför är det bra med stöd

Oavsett hur barnet reagerar är det viktigt att de får prata om det våld de varit med om. Om de bara försöker glömma, finns det stor risk att det visar sig på andra sätt senare i livet. Till exempel kan det dyka upp minnesbilder som är svåra att hantera. Barnet kan också få svårt att inse när en situation är farlig och hen behöver söka skydd eller ta hjälp.

Trappan kan hjälpa

På Trappan erbjuder vi en serie enskilda samtal för barn mellan 7 och 20 år. Vi arbetar med känslor, minnen och olika reaktioner och försöker hjälpa barnet/ungdomen att förstå sig själv och det hen varit med om.

Yngre barn får hjälp att uttrycka sina känslor genom att leka och rita. Vi pratar också om vad barnet kan göra om det händer igen och hur hen kan ta hjälp.

Remiss från socialtjänsten 

Från och med 1 jan 2018 krävs biståndsbeslut av Socialtjänsten för att beviljas enskilda samtal för barn som upplevt våld i nära relationer.

Kontakta mottagningsenheten IFO barn och unga

Telefon: 018-727 52 30

E-post: UAKIFOmottagningsenheten@uppsala.se

 

Trappanlappar_vuxna_VO2.png

Vill du läsa fler hälsningar från föräldrar på Trappan kan du kolla in våra sociala medier.

Kontakt

Telefon: 018-727 15 80

E-post: trappan@uppsala.se

Följ oss i sociala medier

Följ oss på Facebook.

Följ oss på Instagram.

Hitta hit

Von Bahrs väg 3 A, Uppsala

Se på karta.

Uppdaterad: