Anhörigvård

Anhörigvård

Behöver du hjälp i din vardag finns möjligheten att få anhörigvård. Det innebär att vi anställer en nära anhörig för att hjälpa dig med grundläggande behov som matlagning, medicinering och förflyttning.

Vem kan få anhörigvård?

Du som är gammal, sjuk eller har en funktionsnedsättning och behöver hjälp i vardagen har möjlighet att få anhörigvård. För att få detta krävs först ett beslut från kommunens biståndshandläggare. Därefter kan vi anställa någon nära anhörig som du gärna vill ska hjälpa dig och som själv kan och vill ta den rollen.

Se kontaktuppgifter till kommunens biståndshandläggare på Uppsala.se.

Ett personligt stöd

Den anhöriga kan vara din hustru eller man, ditt vuxna barn eller någon annan nära släkting. På så sätt får du ett personligt utformat stöd som passar just dina behov. En person som känner dig, som talar ditt eget språk, kanske delar dina minnen från förr och som vet om dina vanor och önskemål.

Stöd från legitimerad personal

Behöver du mer medicinsk vård eller träningsprogram kan din hjälpare få instruktioner och stöd av vår sjuksköterska, sjukgymnast/fysioterapeut och arbetsterapeut. Han eller hon kan också få ta ansvar för till exempel medicinhantering, sondmatning eller daglig träning, utifrån dina behov.
Vi har även tolkar.

Din stödperson kan också få stöd

Att stötta en nära anhörig i vardagen ger mycket, men kräver också mycket. Därför kan din stödperson i sin tur få stöd via Anhörigcentrum.

Läs mer om Anhörigcentrum.

Välkommen att kontakta oss om du vill veta mer!

Kontakta oss

Verksamhetschef
Ing-Britt Blomberg
20 december 2016