Vårdhund

En äldre dam skakar tass med en vårdhund.

Våra vårdhundar arbetar tillsammans med sina förare i flera av våra verksamheter. Här motiverar, tränar och stöttar de både unga och gamla.

Vårdhundarna stöttar vuxna som behöver komma över ett psykologiskt hinder, som att åka buss. De ger närhet och stillhet åt utåtagerande barn. De lockar tonåringar som länge isolerat sig att vilja delta i aktiviteter i grupp. De tränar minne, balans och rörlighet tillsammans med äldre.

Experter på bemötande

Våra vårdhundar är experter på bemötande. De skapar härlig social gemenskap och ger stöd på ett sätt som människor inte klarar på samma självklara vis. De ger människor i behov av motivation något att se fram emot.

Specialutbildade med stabilt psyke

Alla våra hundar är specialutbildade och diplomerade vårdhundar. De har valts ut tack vare sitt stabila psyke, sitt driv att träna och sin sociala förmåga. Hundarna har olika karaktär och vårdhundsföraren väljer hund utifrån varje uppgift och vem eller vilka personer uppdraget gäller.

Arbetar i flera verksamheter

Vårdhundarna arbetar tillsammans med sina vårdhundsförare i flera av våra verksamheter. De finns exempelvis inom assistans, socialpsykiatrin och på några av våra äldreboenden.

Vårdhunden HildaHilda är bäst i Sverige

Hilda är diplomerad vårdhund och utsågs till Årets tjänstehund 2016 av Svenska Kennelklubben. Stabil i psyket och med en imponerande bredd, enligt Svenska Kennelklubbens jury, hjälper hon och hennes förare Mia både vuxna och barn att komma över olika svårigheter.

 

Studie kring vårdhundar

Sommaren 2017 kom den första studien i Sverige om samarbetet mellan vårdhund, vårdhundsförare och arbetsterapeut.

Läs mer om studien.

Kontakt & mer information

Om du vill veta mer om vårdhundarna är du välkommen att kontakta Linda Alenius.

Telefon: 018–727 88 79
E-post: Linda Alenius

Uppdaterad:

Andra sidor under: Vårdhund