Äldeboendet Balders fasad Foto: Anders Tukler

Balder

Balder ligger på S:t Olofsgatan i centrala Uppsala.

Kontakta oss gärna! Se kontaktuppgifter längst ner på sidan.

Balder är ett vård- och omsorgsboende med totalt 51 lägenheter. Huset är byggt år 2000 och består av fyra plan. Det centrala läget gör att det är enkelt att ta sig till Balder via exempelvis buss eller cykel. Närhet till affärer, caféer, bibliotek och andra aktiviteter i centrala Uppsala.

Balder har två omvårdnadsavdelningar samt en avdelning för personer med demenssjukdom. På dessa avdelningar finns 16 lägenheter vardera. Plan 1 och 2 erbjuder platser för personer som önskar finskspråkig vård och omsorg.

Våra avdelningar

Våra avdelningar har öppen planlösning där det gemensamma utrymmet, matsalen och avdelningsköket finns i mitten, vilket skapar en öppen, trevlig och varm miljö. I matsalen och det gemensamma utrymmet finns två öppna spisar vilket skapar en mysig stämning under årets kalla och mörka månader. Vi är stolta över våra två sinnesrum på Balder.

Första sinnesrummet leder oss direkt till ”Mauritius”. Detta med en riktig solsimulator, strand och en vacker fototapet av stranden. En plats där vi tillsammans kan stärka vårt immunförsvar, få ny energi och få känslan av en utlandsresa. Solterapin på Balder erbjuder bland annat ljus, värme, härlig miljö, avslappning och smärtlindring.

Vårt andra sinnesrum är ett rum där man kan gå från stranden till att vara i vatten. Sinnesrummet är målat för att ge känslan av att man är just under vatten med färgskiftningar i blått. Sedan tillkommer flertalet sensoriska material för att stimulera våra sinnen. Det här är ett rum dels för personer med demens men även för personer med omsorgsbehov.

Med sinnesrummen vill vi tänka nytt, komma över vissa hinder och återväcka vissa av våra sinnen. Sinnesupplevelser för alla oavsett hälsotillstånd.

Varje avdelning har en stor terrass/balkong där många av våra boende spenderar tid under årets varma dagar. På baksidan finns en trädgård med bärbuskar och mindre odlingar av grönsaker. Här anordnas olika aktiviteter under vår, sommar och höst.

Våra lägenheter

Varje lägenhet består av ett rum med köksdel samt ett kombinerat dusch- och toalettrum. Rummet är utrustat med en vårdsäng, resten möblerar den boende efter eget önskemål med egna möbler. Alla lägenheter har larm och till varje lägenhet finns ett lägenhetsförråd. Möjlighet till parboende finns.

Hyra: den aktuella uppgiften har Uppsala kommun.

Våra måltider

Vi erbjuder alltid två olika maträtter för att våra boende ska kunna välja vad de vill äta just idag. Att servera och presentera maten på ett trevligt sätt och att duka upp festligt vid helger och högtider är ett sätt att skapa en trevlig måltidsmiljö för våra boende.

Den mat vi serverar vid lunch och middag kommer från Måltidsservice. Personalen på varje plan värmer maten på respektive avdelning och serverar färsk sallad varje dag. Vi bjuder ofta på hembakat fikabröd, vilket skapar goda dofter och trevliga fikastunder där personal och boende umgås.

Vi tar fasta på högtider, finska och svenska sådana och gör då anpassningar gällande måltiderna och maträtterna.

Läs mer om Måltidsservice (maltidsservice.uppsala.se).

Bussförbindelser

Du kan ta dig till och från oss med buss.
Läs mer och sök din resa på ul.se

Kontakta oss

Verksamhetschef omvårdnad: Susana Carballo, 018-727 83 08, susana.carballo@uppsala.se

Verksamhetschef demens: Helen Adelved, 018-726 04 05, helen.adelved@uppsala.se

Administratör: Fahimmullah Momand, 018-7278255, fahimullah.momand@uppsala.se

Plan 1 ODEN: 018-727 24 04
Sjuksköterska Mary: 076-309 09 94

Plan 2 THOR: 018-727 24 07
Sjuksköterska Eva: 073-516 56 41

Plan 3 FREJ: 018-727 24 09
Sjuksköterska Rim: 073-516 56 39

Fysioterapeut Erik: 073-516 56 95
Arbetsterapeut Susanne: 076-309 17 79

Besöksadress

Balder vård och omsorgsboende
S:t Olofsgatan 44B
753 32 Uppsala

Uppdaterad: