Äldreboende

Dalbyhemmet

Dalbyhemmet ligger vackert invid Dalbyviken, cirka 1,5 mil från Uppsala. Här kan du uppleva årstidernas växlingar och följa djurlivet bland träd och fågelbord. Möjlighet till odling finns också för den trädgårdsintresserade.

På Dalbyhemmet kan du på nära håll uppleva årstidernas växlingar och följa djurlivet på fågelbord och bland trädgrenar. Trädgården är fin, en riktig oas om du bara vill vistas ute men ger också möjligheter om du är trädgårdsintresserad. Den stora balkongen på övre plan blir också ett blommande uterum under vår och sommar. Vi lägger stor vikt vid att den som vill ska få tillfällen att vistas utomhus.

Dalbyhemmet är uppdelat i två avdelningar. På båda avdelningarna finns en sjuksköterska och 2,5 dag i veckan finns fysioterapeut/sjukgymnast och arbetsterapeut på plats.

Vi utformar aktiviteter under veckan som passar dina intressen och förmågor. Vi läser tidning, löser korsord och lägger pussel tillsammans. Vi spelar kort och sällskapsspel, handarbetar, lyssnar på musik och erbjuder sittgympa. Då och då kommer trubadurer för underhållning och varannan vecka ordnar kyrkan andakt och musikstund.

En timme i veckan väljer du själv vad du vill göra tillsammans med din kontaktman. Kanske en stunds högläsning eller en utflykt med fikakorg.

Våra lägenheter

Vi har totalt 40 platser/lägenheter, varav 19 har inriktning demens och 21 har inriktning socialpsykiatri. Lägenheternas storlek är 21–32 kvadratmeter stora och är utrustade med Trinettkök och rymliga wc/duschrum.

Hyra: 5 047–5 728 kronor

Våra måltider

Våra måltider tas emot och förbereds i boendets eget kök från kommunens producent Måltidsservice som har stort fokus på ekologiska och lokalt producerade råvaror. Du kan välja att äta i matsalen på ditt eget våningsplan eller i din bostad.

Läs mer om Måltidsservice mat och se veckans meny.

Hårvård och fotvård

Våra boende har tillgång till hårvård och fotvård och de som utför behandlingarna kommer till oss på boendet.

Bemanning

Vi satsar på handledning av personalen med fokus på psykiatri och demens. Vi har kompetent och erfaren personal och vårt arbete styrs av en tydlig värdegrund som basera i en humanistisk människosyn.

Verksamheten är bemannad med undersköterskor och vårdbiträden dygnet runt för att kunna tillgodose de omvårdnadsbehov som finns. För hälso- och sjukvårdsinsatser ansvarar sjuksköterskor som finns tillgängliga dygnet runt. Arbetsterapeuter och fysioterapeuter är tillgängliga efter behov. Läkarinsatser tillgodoses via vårdcentral i samarbete med Region Uppsala.

Vi ingår i projektet ”Språkutvecklande arbetsplats” och har flera utbildade språkstödjare.

Bussförbindelser

Du kan ta dig till och från oss med buss.

Läs mer och sök din resa på ul.se.

Kontakta oss

Telefonnummer - allmänt

018-727 80 45 eller 018-727 80 49

Avdelningen Kastanjebacken

Allmän: 018-727 80 47
Sjuksköterska: 018-727 80 50

Avdelningen Ekbacken

Allmän: 018-727 80 48
Sjuksköterska: 018-727 70 22

Administratör

018-727 80 49

Verksamhetschef demensenheten

Emma Reiterer, 018-727 80 45, emma.reiterer@uppsala.se

Verksamhetschef socialpsykiatrienheten

Andreas Örnevall, 018-727 73 08, andreas.ornevall@uppsala.se

Besöksadress

Dalbyhemmet
Dalby 17
755 91 Uppsala

Det här gäller för alla våra boenden

En egen lägenhet

Lägenheten som du flyttar in i är din egen, med ett eget hyreskontrakt. Du kan inreda den själv med egna möbler, förutom säng som redan finns på plats.

I lägenheten finns:
- hall
- toalett
- dusch
- garderober
- liten köksdel med diskbänk, kylskåp och plats för mikro och kaffebryggare.

Näringsrika och smakrika måltider

Vi serverar näringsriktiga måltider som smakar. Maten kommer från kommunens Måltidsservice. Dietister komponerar menyer med ekologiska och närproducerade råvaror så långt det är möjligt.

Vi är måna om att skapa en trevlig stämning kring måltiderna. Du kan alltid välja mellan två rätter och om du behöver specialkost får du hjälp av en dietist.
Läs mer om Måltidsservice mat (maltidsservice.uppsala.se)

Sjukvårdspersonal dygnet runt

På ditt boende finns det tillgång till sjukvårdspersonal dygnet runt.

En egen kontaktman

När du flyttar in får du en kontaktman. Det är någon i vår personal som får ett särskilt ansvar för din trivsel och ditt välbefinnande. Kontaktmannen hjälper dig med praktiska frågor som till exempel frisör- eller tandläkarbesök. Tillsammans kan ni också planera något roligt att se fram emot.

Genomförandeplan och vårdplan 

Tillsammans med dig upprättar kontaktmannen en genomförandeplan. Ni skriver ned vad som är viktigt för dig, till exempel om att vara ute, favoritmat och intressen. Om du behöver en vårdplanering gör vi en tillsammans med sjuksköterska eller fysioterapeut.

Ta dig till våra boenden med kollektivtrafik

Du kan resa till våra boenden kan du resa med kollektivtrafik.
Läs mer och sök din resa på ul.se.

Ansök om plats

Du kan ansöka om äldreomsorg genom att skicka in en blankett eller genom att boka ett möte med en handläggare.
Ansök om plats på vård- och omsorgsboende (uppsala.se)

Avgifter

När du bor på ett vård- och omsorgsboende betalar du för hyra, omvårdnad, mat och förbrukningsartiklar.
Se avgifter för äldreomsorg (uppsala.se)

Uppdaterad: