Äldreboende

Balder

Balder ligger på S:t Olofsgatan i centrala Uppsala.

Balder är ett vård- och omsorgsboende med totalt 51 lägenheter. Huset är byggt år 2000 och består av fyra plan. Det centrala läget gör att det är enkelt att ta sig till Balder via exempelvis buss eller cykel. Närhet till affärer, caféer, bibliotek och andra aktiviteter i centrala Uppsala.

Balder har två omvårdnadsavdelningar samt en avdelning för personer med demenssjukdom. På dessa avdelningar finns 16 lägenheter vardera. Plan 1 och 2 erbjuder platser för personer som önskar finskspråkig vård och omsorg.

Våra avdelningar

Våra avdelningar har öppen planlösning där det gemensamma utrymmet, matsalen och avdelningsköket finns i mitten, vilket skapar en öppen, trevlig och varm miljö. I matsalen och det gemensamma utrymmet finns två öppna spisar vilket skapar en mysig stämning under årets kalla och mörka månader. Vi är stolta över våra två sinnesrum på Balder.

Första sinnesrummet leder oss direkt till ”Mauritius”. Detta med en riktig solsimulator, strand och en vacker fototapet av stranden. En plats där vi tillsammans kan stärka vårt immunförsvar, få ny energi och få känslan av en utlandsresa. Solterapin på Balder erbjuder bland annat ljus, värme, härlig miljö, avslappning och smärtlindring.

Vårt andra sinnesrum är ett rum där man kan gå från stranden till att vara i vatten. Sinnesrummet är målat för att ge känslan av att man är just under vatten med färgskiftningar i blått. Sedan tillkommer flertalet sensoriska material för att stimulera våra sinnen. Det här är ett rum dels för personer med demens men även för personer med omsorgsbehov.

Med sinnesrummen vill vi tänka nytt, komma över vissa hinder och återväcka vissa av våra sinnen. Sinnesupplevelser för alla oavsett hälsotillstånd.

Varje avdelning har en stor terrass/balkong där många av våra boende spenderar tid under årets varma dagar. På baksidan finns en trädgård med bärbuskar och mindre odlingar av grönsaker. Här anordnas olika aktiviteter under vår, sommar och höst.

Våra lägenheter

Varje lägenhet består av ett rum med köksdel samt ett kombinerat dusch- och toalettrum. Rummet är utrustat med en vårdsäng, resten möblerar den boende efter eget önskemål med egna möbler. Alla lägenheter har larm och till varje lägenhet finns ett lägenhetsförråd. Möjlighet till parboende finns.

Hyra: den aktuella uppgiften har Uppsala kommun.

Våra måltider

Vi erbjuder alltid två olika maträtter för att våra boende ska kunna välja vad de vill äta just idag. Att servera och presentera maten på ett trevligt sätt och att duka upp festligt vid helger och högtider är ett sätt att skapa en trevlig måltidsmiljö för våra boende.

Den mat vi serverar vid lunch och middag kommer från Måltidsservice. Personalen på varje plan värmer maten på respektive avdelning och serverar färsk sallad varje dag. Vi bjuder ofta på hembakat fikabröd, vilket skapar goda dofter och trevliga fikastunder där personal och boende umgås.

Vi tar fasta på högtider, finska och svenska sådana och gör då anpassningar gällande måltiderna och maträtterna.

Läs mer om Måltidsservice (maltidsservice.uppsala.se).

Bussförbindelser

Du kan ta dig till och från oss med buss.
Läs mer och sök din resa på ul.se

Kontakta oss

Verksamhetschef omvårdnad: Susana Carballo, 018-727 83 08, susana.carballo@uppsala.se

Verksamhetschef demens: Helen Adelved, 018-726 04 05, helen.adelved@uppsala.se

Administratör: Fahimmullah Momand, 018-7278255, fahimullah.momand@uppsala.se

Plan 1 ODEN: 018-727 24 04
Sjuksköterska: 076-309 09 94

Plan 2 THOR: 018-727 24 07
Sjuksköterska: 073-516 56 41

Plan 3 FREJ: 018-727 24 09
Sjuksköterska: 073-516 56 39

Fysioterapeut: 073-516 56 95
Arbetsterapeut: 076-309 17 79

Besöksadress

Balder vård och omsorgsboende
S:t Olofsgatan 44B
753 32 Uppsala

Det här gäller för alla våra boenden

En egen lägenhet

Lägenheten som du flyttar in i är din egen, med ett eget hyreskontrakt. Du kan inreda den själv med egna möbler, förutom säng som redan finns på plats.

I lägenheten finns:
- hall
- toalett
- dusch
- garderober
- liten köksdel med diskbänk, kylskåp och plats för mikro och kaffebryggare.

Näringsrika och smakrika måltider

Vi serverar näringsriktiga måltider som smakar. Maten kommer från kommunens Måltidsservice. Dietister komponerar menyer med ekologiska och närproducerade råvaror så långt det är möjligt.

Vi är måna om att skapa en trevlig stämning kring måltiderna. Du kan alltid välja mellan två rätter och om du behöver specialkost får du hjälp av en dietist.
Läs mer om Måltidsservice mat (maltidsservice.uppsala.se)

Sjukvårdspersonal dygnet runt

På ditt boende finns det tillgång till sjukvårdspersonal dygnet runt.

En egen kontaktman

När du flyttar in får du en kontaktman. Det är någon i vår personal som får ett särskilt ansvar för din trivsel och ditt välbefinnande. Kontaktmannen hjälper dig med praktiska frågor som till exempel frisör- eller tandläkarbesök. Tillsammans kan ni också planera något roligt att se fram emot.

Genomförandeplan och vårdplan 

Tillsammans med dig upprättar kontaktmannen en genomförandeplan. Ni skriver ned vad som är viktigt för dig, till exempel om att vara ute, favoritmat och intressen. Om du behöver en vårdplanering gör vi en tillsammans med sjuksköterska eller fysioterapeut.

Ta dig till våra boenden med kollektivtrafik

Du kan resa till våra boenden kan du resa med kollektivtrafik.
Läs mer och sök din resa på ul.se.

Ansök om plats

Du kan ansöka om äldreomsorg genom att skicka in en blankett eller genom att boka ett möte med en handläggare.
Ansök om plats på vård- och omsorgsboende (uppsala.se)

Avgifter

När du bor på ett vård- och omsorgsboende betalar du för hyra, omvårdnad, mat och förbrukningsartiklar.
Se avgifter för äldreomsorg (uppsala.se)

Uppdaterad: