Äldreboende

Vigmund

Vigmund är ett gemytligt äldreboende i lantlig idyll med närhet till skog och vacker natur. Vigmund ligger i Rasbo, cirka två mil utanför Uppsala och har goda bussförbindelser in till Uppsala centrum.

Så här ser det ut på Vigmund

Vigmund har två avdelningar. En för boende med behov av omvårdnad och en för boende med demenssjukdom. Totalt finns 30 lägenheter. Vi har även tre dubbletter, med egen balkong eller uteplats, för par som vill bo tillsammans.

På Vigmund har vi en humanistisk människosyn och utgår från alla människors lika värde. Vi strävar efter att du som bor på Vigmund ska få leva utifrån dina egna önskemål och förutsättningar. Vårt mål är att du som boende ska känna att tillvaron är meningsfull. Vi vill att du ska känna dig trygg, delaktig och att du har möjlighet att bestämma över ditt liv.

Ljusa lägenheter med fin utsikt

Lägenheten som du flyttar in i är din egen. Du får ett eget hyreskontrakt och kan inreda med dina egna möbler. Många av våra lägenheter har fin utsikt, antingen mot vår vackra innergård eller över öppna landskap.

Egen trädgård för odling och avkoppling

Varje avdelning har öppen planlösning och ett gemensamt vardagsrum för avkoppling och social samvaro. Ena avdelningen har en stor balkong och den andra en stor terrass.

På baksidan av huset har vi en vacker trädgård med utegrupper och odlingar. Du som boende kan vara med och odla örter, bär och grönsaker.

Vårdcentral i samma byggnad

I markplan finns en större gemensam matsal. Här finns även vår dagverksamhet och Rasbo vårdcentral.

Värnar om hemkänslan

På Vigmund värnar vi om att skapa en trygg och varm hemkänsla för dig som boende. Vi skapar trivsamma och kreativa miljöer både på och utanför avdelningarna för att du ska kunna vara både aktiv och koppla av.

Det här gör vi på Vigmund

Vi erbjuder olika aktiviteter. Till exempel bingo, filmvisning, underhållning, pyssel, gymnastik och andakt. Vi samarbetar med Röda korset som kommer till oss och håller i högläsning. När vädret tillåter flyttar vi ut våra aktiviteter i trädgården.

Din kontaktperson hjälper dig att planera in egna aktiviteter att se fram emot. Kanske vill du komma iväg på en fin skogspromenad, åka på massage eller bara prata i en lugn miljö. Du bestämmer!

Elcykel för turer i närområdet

Vi deltar i projektet Cykling utan ålder. Det är till för dig som inte kan cykla själv, men gärna kommer ut på cykelturer i naturen. Vi har en egen eldriven lådcykel som våra volontärer kör, där det finns två bekväma sittplatser i fram.

Läs mer om projektet Cykling utan ålder

Samarbeten med skolor och föreningar

Vi har flera olika samarbeten. Till exempel med
• Gåvsta skola
• Gåvsta förskola
• Gåvsta kyrka
• Röda korset
• cykling utan ålder
• aktiva seniorer

Vi arbetar utifrån dina mål och önskningar

På Vigmund arbetar vi utifrån principen att få leva tills man dör. Vi är måna om att du ska få känna att du kan leva ditt liv fullt ut och utgår därför från dina mål och önskningar om hur du vill leva ditt liv.
Gott bemötande från personalen är viktigt för att du som boende ska känna dig delaktig och självbestämmande i saker som rör både stort och smått i din vardag. Gott bemötande för oss innebär att vi är lyhörda och visar empati för dig som boende. Det betyder också att vi visar respekt för dig och
dina anhörigas integritet. Vi tar stor hänsyn till social samvaro och fysisk, psykisk och sexuell hälsa. Din tolkning av livskvalitet är vår kompass.

Vår personal är utbildad i lågaffektivt bemötande. Det innebär att de förebygger och minimerar utmanande situationer genom att reagera på ett lugnt och förstående sätt. De är också utbildade i BPSD, beteendemässiga och psykiska symptom vid demens. Vår personal har även utbildning i
motiverande samtal, MI – en samtalsmetod som används i rådgivning och behandling för att underlätta förändring och skapa motivation.

Näringsrika och smakrika måltider

På Vigmund arbetar vår personal utifrån programmet foodix för att kontinuerligt kartlägga och utvärdera våra måltider och vår måltidsmiljö. Vi har även måltidsombud som arbetar som ambassadörer för verksamhetens måltidsprogram GOTT.

Gott står för
• G- god mat efter dina preferenser
• O- Oemotståndlig bra miljö och förutsättningar
• T- tillgänglighet, personal nära till hands med serveringsansvariga som serverar och
tar emot dina önskemål
• T- trivsamt, det ska vara rofyllt och trivsamt att äta

Kontakta oss

Våra avdelningar

Ängen plan 1
018-727 75 04
Sjuksköterska
018-727 75 09

Ängen plan 2
018-727 87 42
Sjuksköterska
018-727 75 09

Gläntan
018-727 75 05
Sjuksköterska
018-727 37 38

Fysioterapeut

018-727 75 03

Administratör

018-727 75 07

Verksamhetschef

Amanda Adamer 
018-727 75 08
amanda.adamer@uppsala.se

Besöksadress

Vigmund äldreboende
Gåvstavägen 19
755 96 Uppsala

Det här gäller för alla våra boenden

En egen lägenhet

Lägenheten som du flyttar in i är din egen, med ett eget hyreskontrakt. Du kan inreda den själv med egna möbler, förutom säng som redan finns på plats.

I lägenheten finns:
- hall
- toalett
- dusch
- garderober
- liten köksdel med diskbänk, kylskåp och plats för mikro och kaffebryggare.

Näringsrika och smakrika måltider

Vi serverar näringsriktiga måltider som smakar. Maten kommer från kommunens Måltidsservice. Dietister komponerar menyer med ekologiska och närproducerade råvaror så långt det är möjligt.

Vi är måna om att skapa en trevlig stämning kring måltiderna. Du kan alltid välja mellan två rätter och om du behöver specialkost får du hjälp av en dietist.
Läs mer om Måltidsservice mat (maltidsservice.uppsala.se)

Sjukvårdspersonal dygnet runt

På ditt boende finns det tillgång till sjukvårdspersonal dygnet runt.

En egen kontaktman

När du flyttar in får du en kontaktman. Det är någon i vår personal som får ett särskilt ansvar för din trivsel och ditt välbefinnande. Kontaktmannen hjälper dig med praktiska frågor som till exempel frisör- eller tandläkarbesök. Tillsammans kan ni också planera något roligt att se fram emot.

Genomförandeplan och vårdplan 

Tillsammans med dig upprättar kontaktmannen en genomförandeplan. Ni skriver ned vad som är viktigt för dig, till exempel om att vara ute, favoritmat och intressen. Om du behöver en vårdplanering gör vi en tillsammans med sjuksköterska eller fysioterapeut.

Ta dig till våra boenden med kollektivtrafik

Du kan resa till våra boenden kan du resa med kollektivtrafik.
Läs mer och sök din resa på ul.se.

Ansök om plats

Du kan ansöka om äldreomsorg genom att skicka in en blankett eller genom att boka ett möte med en handläggare.
Ansök om plats på vård- och omsorgsboende (uppsala.se)

Avgifter

När du bor på ett vård- och omsorgsboende betalar du för hyra, omvårdnad, mat och förbrukningsartiklar.
Se avgifter för äldreomsorg (uppsala.se)

Uppdaterad: