Avlösare, ledsagare och kontaktperson

Vill du ge tid och omtanke till någon som behöver extra stöd? Vi söker dig som vill jobba som kontaktperson, ledsagare eller avlösare till barn, ungdomar eller vuxna med funktionsnedsättning.

Avlösare

Föräldrar till barn med funktionsnedsättning och make eller maka till vuxna med funktionsnedsättning behöver ibland avlastning. Med hjälp av en avlösare kan personen få tid att koppla av eller för att genomföra aktiviteter på egen hand. Som avlösare arbetar du därför vanligtvis i någons hem med att tillfälligt ta över omvårdnaden. Avlösning riktar sig oftast till barn och ungdomar och deras familjer men kan också gälla vuxna personer.

Melissa Tanören, avlösare

MelissaTanoren_Avlosare.jpg

– Som avlösare gör jag något vettigt. Föräldrarna blir så glada och tacksamma när jag kommer hem till dem. De vårdar sina barn dygnet runt, sju dagar i veckan, då jag inte är där. Jag ger dem möjlighet att få ett privatliv. De kan koppla av, gå på gym eller göra andra saker som de inte kan göra annars. När jag arbetar natt får de sova utan att passa barn.

Mitt uppdrag innebär att jag leker med barnet eller barnen i hemmet eller på en lekplats precis intill huset och ser till att de får mat och mediciner genom en knapp i magen. Jag måste vara väldigt noga med att de får mat och medicinering exakt vid rätt tid. Jag får inte missa något. Det gäller även hygien och rengöring av till exempel slangar.

När jag testade att vara avlösare första gången hade jag ingen aning om vad det innebar. Men jag tyckte om det direkt. Det passar mig eftersom jag alltid är glad och för att jag kommer bra överens med föräldrarna och barnen.

Jag arbetar 20 timmar i veckan i en familj och nio timmar i veckan, det vill säga en natt, i en annan familj. När jag börjar plugga tänker jag behålla något av mina uppdrag. Tidigare ville jag bli socionom, men att vara avlösare har fått mig att tänka om. Nu vill jag bli sjuksköterska.

Flera, särskilt ungdomar, borde bli avlösare. Det är en bra erfarenhet som dessutom hjälper föräldrar som behöver hjälp.

Ledsagare

Ledsagarens roll är att följa med till och från aktiviteter utanför hemmet. Exempel på aktiviteter kan vara simning, gymträning eller biobesök. Som ledsagare möjliggör du sociala kontakter och fritidsaktiviteter under trygga förhållanden. Du kan vara ledsagare åt både barn, ungdomar och vuxna personer som behöver extra mycket stöd i vardagen.

Carin Olsson, ledsagare

Carin Olsson.jpg

– Vi går på teater och musikaler, vi shoppar i köpcentrum, fikar och äter ute. Ibland handlar det också om att följa med på förutbestämda och återkommande aktiviteter. Jag gillar att hitta på saker, och har alltid varit bra på det. Jag börjar med att undersöka vad personen som jag är ledsagare åt vill och kan göra. Sedan ger jag några förslag på roliga saker att göra.

För tio år sedan gick jag i pension. Men jag kände att jag hade mer att ge. Jag hörde av mig till kommunen. Så småningom blev jag ledsagare till tre personer som jag började träffa ungefär tio timmar var i månaden.

Det är så kul att vara ledsagare. Jag får glädje och en skön känsla tillbaka av att få betyda något för någon. Det känns jättebra. De här stunderna blir så viktiga, både för mig och för dem.

En ledsagare ska vara snäll, ha lätt att anpassa sig och vara bra på att hitta på aktiviteter. Och sådan är jag! Då löser sig allt automatiskt. Det är också viktigt att ha en bra dialog. Det har aldrig varit några svårigheter med de personer som jag har varit ledsagare åt. Vi har haft fina år tillsammans och kommit otroligt nära varandra.

Min drivkraft är mitt intresse för människor och att hjälpa andra. Jag har fått så mycket gott av samhället. Nu vill jag ge något tillbaka. Som ung ville jag utbilda mig inom vården. Nu får jag äntligen ta hand om människor, efter 45 yrkesår som sekreterare och assistent på en patentbyrå.

Kontaktperson

En kontaktperson är främst en medmänniska, någon att tala med och hitta på något trevligt med. Det är någon som lyssnar och stödjer individens egen utveckling. Det viktiga i kontakten är ett ömsesidigt förtroende och att båda parter känner trygghet i kontakten.

Uppdaterad: