Jag visste att jag skulle få jobb – det behövs många undersköterskor

puff-reza.jpg

Namn: Reza Ramezani
Yrke: undersköterska på Granbommens vård- och omsorgsboende
Utbildning: vård- och omsorgsutbildningen på Komvux
Yrkesår: har en fast tjänst sedan början av 2021

Vad är det bästa med ditt jobb på Uppsala kommun?

– Att jag har kollegor som har jättemycket arbetserfarenhet. Jag var inte van vid att arbeta med vård i början, så det var lite stressigt. Men de sa att jag kunde komma till dem med alla mina frågor. De ger mig alltid stöd och hjälp.

Vad gör du på jobbet?

– Vi arbetar i team och har jättemånga uppgifter. Vi arbetar med omvårdnad, medicin, kontakter och samtal med personerna som bor här. Vi gör allt som de äldre behöver hjälp med. Vi sitter på morgonen och planerar dagens arbetsuppgifter och bestämmer då vem som ska göra vad. Några personer som bor här behöver få hjälp av två av oss. Därför är det viktigt att vi har ett väldigt bra samarbete, till exempel när vi hjälper någon som är rullstolsburen och när vi hjälps åt med tunga lyft.

Visste du att du skulle få jobb när du gick vård- och omsorgsutbildningen på Komvux?

– Jag visste att jag skulle få jobb. Det finns många jobb som undersköterska i Uppsala kommun.

Har du märkt någon positiv satsning på jobbet?

– Ja, det nya verksamhetssystemet Lifecare, som hjälper oss när vi arbetar med individens behov i centrum. Det är lättare att använda än det gamla systemet. Det finns flera sätt att logga in och det är till exempel lättare att skriva genomförandeplaner. Jag är expertutbildare i min arbetsgrupp på Lifecare. De andra kan fråga mig om de behöver hjälp.

Din chef säger att du är väldigt bra på att sätta individens behov i centrum. Hur kommer det sig?

– För mig har jobbet inneburit att jag har lärt mig språket, men jag har också fått lära mig hur jag ska bemöta människor och prata med äldre – och mycket mer.

Har du haft andra uppdrag för Uppsala kommun?

– Jag var demokratiambassadör för att få flera att rösta inför förra valet. Det var mitt första uppdrag inom Uppsala kommun. Sedan var jag personlig assistent när jag studerade. Jag var timanställd och arbetade efter skoltid.

Rekommenderar du andra att arbeta som undersköterska på Uppsala kommun?

– Oh ja! Att jobba som undersköterska på Uppsala kommun gör att du utvecklas jättemycket. Jag hoppas att flera får och tar chansen att jobba på Uppsala kommun. Många som kom till Sverige 2015 har redan fått jobb inom vården. Flera kan bli resurser i vården. Det behövs så många!

Vad tycker du om att bo i Uppsala?

– Jag älskar Uppsala, eftersom alla som jag älskar bor här. Här bor min tjej, min hund och mina vänner. Det här är hemma! Det kände jag direkt när jag kom hit 2015. Nu när jag har fast jobb har jag fått permanent uppehållstillstånd i Sverige. Det vill mina vänner fira med en fest!

Du kom till Sverige 2015, är nu utbildad undersköterska och har fast anställning. Hur är det möjligt?

– Det var jättesvårt i början. Och det har varit svårt att vänta länge på besked om uppehållstillstånd. Men jag fick mycket hjälp med språket när jag var ny i Uppsala. Volontärer från Röda korset och kyrkan och min lärare hjälpte mig och andra nyanlända med språket. Jag har fått så mycket hjälp. Det är fantastiskt med alla människor som har hjälpt mig, att de finns här i Uppsala.

Uppdaterad: