Stödfamilj

Anette Lagerström om att vara stödfamilj

anette_lagerstrom_stodfamilj.jpg

– Att vara stödfamilj innebär att verkligen göra skillnad för föräldrar som behöver avlastning. Det är ett så viktigt och värdefullt uppdrag. Som stödfamilj får du på riktigt hjälpa till. Jag avlastar en familj som min familj umgås med. När de berättade för oss om att de behövde avlastning började jag fundera. Jag frågade min familj hemma och de tyckte att det skulle vara jättekul att hjälpa till. Sedan frågade vi föräldrarna i den andra familjen.

En helg i månaden kommer två av deras barn till vår familj. Vi avlastar föräldrarna, så att de får mer tid för varandra och de andra syskonen. Alla är trygga med att vi känner varandra sedan tidigare.

Barnen hänger med på allt som vi gör i vår familj, så länge det är tillgängligt. Vi anpassar oss efter varandra. Vi fikar, gör saker utomhus, promenerar och grillar korv. Ofta är det kalas med vår stora släkt. Då kan de vara med.

Vi är flexibla och kommer överens om tider som passar båda familjerna. Vi har fått till det bra under fyra år nu. Och vi vill såklart gärna fortsätta. Det känns så bra att vi kan hjälpa till. Jag får energi efter en helg då barnen har varit hos oss, av att ha gjort något bra. Barnen ger också jättemycket glädje och kärlek tillbaka till vår familj.

Uppdaterad: