Sjuksköterskornas delaktighet och höga kompetens motiverar Sara

Namn: Sara Andersson
Yrke: Sjuksköterska på Lillsjögården, särskilt boende
Utbildning: Examen, sjuksköterska
Yrkesår på Uppsala kommun: Har arbetat sedan 2013 på Lillsjögården som kommunen tog över 2018

Vad är det bästa med ditt jobb på Uppsala kommun?

– Det bästa är mina sjuksköterskekollegor, vår gemenskap – och gemenskapen med omvårdnadspersonalen och personerna som bor här. Jobbet är också väldigt omväxlande. Som sjuksköterska arbetar jag självständigt och lägger upp arbetsdagen fritt. Det tycker jag om. Och att vi arbetar i team. Det är vi sjuksköterskor, läkare, fysio- och arbetsterapeuter och omvårdnadspersonal.

Vad motiverar dig på jobbet?

– Att se till att de som bor här har det så bra som möjligt. Jag blir även motiverad av att vi som arbetar känner oss delaktiga och har den kompetens som behövs.

Uppsala kommun har 2021 blivit utsedd till Årets raket bland attraktiva arbetsgivare av sjuksköterskestudenter (Företagsbarometern). Vad tror du att det beror på?

– Det är kul att Uppsala kommun satsar på handledarutbildning för oss sjuksköterskor. Att vi sedan är trygga i våra yrkesroller när vi handleder studenterna gör att vi kan låta dem ta plats under praktiken. De ser att vi har det bra på jobbet och får då en positiv bild av Uppsala kommun som arbetsgivare. Uppsala kommun har dessutom blivit bra på att profilera sig och att utmärka sig som en bra arbetsgivare.

Vilka positiva satsningar ser du på jobbet?

– Satsningen på att höja vår kunskapsnivå är positiv. Kommunen satsar mycket på vidareutbildning av oss sjuksköterskor. Och vårdbiträden kan utbilda sig till undersköterskor. Satsningen på att få ihop oss sjuksköterskor i en grupp, att samordna oss i den nya organisationen, gör att vi får se mer av varandra och hur vi jobbar. Vi får ta del av varandras erfarenheter och kompetenser och kan hjälpas åt. Just att vi ser varandra mer är en del av en positiv utveckling. Det är också positivt att kommunen satsar så mycket på roliga aktiviteter för de personer som bor här.

Varför rekommenderar du andra att söka jobb inom vård och omsorg på Uppsala kommun?

– Jag älskar mitt jobb. Jag rekommenderar min arbetsgivare för att det är ett väldigt öppet klimat. Vi kan diskutera allt med medicinskt ansvarig sjuksköterska och vår chef. Att vi jobbar vardagar och har regelbundna tider är också något som gör att jag kan rekommendera andra att söka jobb på Uppsala kommun. Det är även ett fantastiskt fint jobb att få arbeta med äldre och vara med och göra att deras sista år blir bra.

Vad tycker du om att bo i Uppsala?

– Jag bor en bit utanför Uppsala, i Almunge, som har en väldigt fin natur. Det är litet, men har allt jag behöver. Där finns en skola, en vårdcentral och ett par mataffärer. Jag tycker även om Uppsala som stad – och dit har jag bara en halvtimmes resa.

Uppdaterad: