Som verksamhetschef erbjuds jag nätverk och handledning

Hataw 750x500.jpg

Namn: Hataw Kahraman Jaff

Yrke: Verksamhetschef vård- och omsorgsboende för personer som är 65 plus

Yrkesår på Uppsala kommun: Har arbetat här sedan hösten 2021.

Varför rekommenderar du andra att söka jobb inom vård och omsorg på Uppsala kommun?

– För att här har vi verkligen frihet under ansvar. Vi arbetar utifrån tillitsprincipen och alla idéer uppmuntras. Jag känner att jag kan påverka. Det är högt i tak samtidigt som här finns en värme, omtanke och ett kollegialt stöd.

Vad är det bästa med ditt jobb på Uppsala kommun?

– Att kunna bidra till förbättringar för både medarbetare och brukare. Jag brinner för arbetsmiljöfrågor, att kunna se medarbetare växa och själva hitta lösningar och att se hur den positiva stämningen sprids på arbetsplatsen. Det är otroligt tillfredsställande. Jag känner också stor glädje när anhöriga och närstående till brukare ser skillnaden och uttrycker förtroende. Det ger mig energi.

Har du hunnit vara involverad i några utvecklingsprojekt ännu?

– Jo, det har hänt en hel del i min verksamhet sedan jag började som chef. Exempelvis har vi byggt upp ett eget rehab-gym på boendet så att våra boende kan gå på gymmet precis som du och jag. Snart öppnar vi även en egen salong med hårvård och fotvård där våra boende kan bli ompysslade. Sedan har vi också jobbat med digitalisering av administrativa rutiner. Nu har vi en egen superanvändare inom social dokumentation exempelvis. Vi har också ett eget språkombud. När vi ändå är inne kompetenser så har vi också gjort en kompetenskartläggning inom vårt verksamhetsområde. Det betyder att jag som chef vet vart jag kan vända mig om jag behöver en specifik kompentens. På så sätt kan vi samarbeta och förbättra vården och omsorgen.

Vilka egenskaper tycker du är viktiga i rollen som verksamhetschef?

– Att vara självreflekterande. Att våga ifrågasätta sig själv och ha ett öppet sinne. Och att ha mod. Att våga lyfta problem, våga vara kreativ och testa nytt. Det tycker jag är viktigt.

Hur upplever du att det är att arbeta som chef och ledare i kommunen?

– Uppsala kommun har ett inbjudande klimat. Det är inte särskilt hierarkiskt utan vi bjuder in till samarbete. Vi har samma mål. Jag känner att mina synpunkter blir lyssnade på. Dessutom erbjuds vi chefer handledning och får verktyg. Vi är inte ensamma utan har nätverk och stöd i vardagen.

Vad tycker du om att bo i Uppsala?

– Jag har bott i Uppsala sen augusti 2021 och tycker stämningen i Uppsala är varm och avslappnad. Det är lätt att få kontakt med människor, det är trevligt. Sen finns det något för alla att göra, nära till både natur och stadsliv.

Uppdaterad: