Att jobba med vardagshjältar är ett privilegium

Kvinna i lila tröja

Namn: Mona Fröjberg
Yrke: Verksamhetschef på vård- och omsorgsboendet Balder
Utbildning: Social omsorgsexamen, filosofie magisterexamen, socionomexamen

Vad är det bästa med ditt jobb på Uppsala kommun?

– Att jag varje dag får arbeta med medarbetare som har hjärtat på rätt ställe för att ge så god omsorg som vi kan. Genom mitt arbete kan jag förtjäna medarbetarnas förtroende att tillsammans göra skillnad för invånarna i Uppsala kommun. Jag får träffa många människor med olika erfarenheter. Det är enormt stort att få se medarbetare växa till initiativtagande och självständiga medarbetare som bidrar stort till samhället!

Vad motiverar dig på jobbet?

– Jag blir dagligen inspirerad av mina medarbetare som motiverar mig till att vara en lika god ambassadör för verksamheten som de är. När jag behöver stöd finns det att få, antingen hos mina medarbetare eller av hr och andra på kommunen. Jag har också möjlighet att fatta beslut tack vare kunniga medarbetare och det förtroende som min chef ger mig. Att vara verksamhetschef på Balder är ett arbete med ett flöde av positiv och konstruktiv feedback. Att få jobba tillsammans med våra vardagshjältar är ett privilegium. Medarbetarna gör vardagen för alla som bor här lättare både fysiskt och psykiskt. De ger mig en drivkraft att fortsätta att hålla mig uppdaterad och påläst för bästa möjliga omtänksamhet till hela verksamheten. Det motiverar mig i det dagliga arbetet.  

– Mina medarbetare är ödmjuka och jobbar från hjärtat. De orkar vara optimistiska och handlingskraftiga även i svårigheter, för att bekräfta alla som bor här. De motiverar mig till att försöka göra detsamma. Jag blir också motiverad av att de som bor här visar att de mår bra efter medarbetarnas insatser. Det kan de visa genom att ge ett leende, en sång eller en klapp på handen. Deras anhöriga visar också på mod, flexibilitet, styrka och tålamod på sin omsorgsresa tillsammans med oss. Deras engagemang motiverar oss till att konstant försöka att utveckla verksamheten.

Har du haft några andra uppdrag eller jobb i kommunen?

– Jag var kontaktperson innan jag började arbeta på Uppsala kommun. Min ambition var tidigt att jobba på Uppsala kommun, och jag började arbeta som vårdbiträde 2003 här på Balder. Sedan arbetade jag och pluggade samtidigt till biståndshandläggare. Jag arbetade som biståndshandläggare tills jag blev verksamhetschef.

Är det lätt att göra karriär på Uppsala kommun?

– Ja, det finns stora möjligheter att göra karriär. Det är jag ett bevis på som började som vårdbiträde och nu är verksamhetschef på samma boende.

Varför rekommenderar du andra att söka jobb inom vård och omsorg på Uppsala kommun?

– Jag är väldigt stolt över att arbeta på Uppsala kommun. Värderingarna och tryggheten är viktiga skäl. Hos oss gör du skillnad på riktigt, skillnad som ger ringar på vattnet. En vänlig omsorgshandling kan göra någons dag. Det kan i sin tur göra en anhörigs dag, när den som bor här får den goda omsorg som den är värd att få. Vi får vara med om något nytt varje dag och vara en del i en stor verksamhet i Uppsala kommun. Vi samarbetar, vi vågar prova nya saker och vi vill finna nya lösningar för att göra skillnad i vardagen. Därför rekommenderar jag andra med värme att söka jobb inom omsorgen på Uppsala kommun.

Har du exempel på ett utvecklingsprojekt som du har arbetat med?

– Jag jobbar på en förvaltning som är innovativ, vågar prova nya saker, vågar göra annorlunda och långsiktiga investeringar som våra två sinnesrum på Balder. De kom till för att förvaltningen vågade tänka nytt! Sinnesrummen på Balders vård- och omsorgsboende är ett viktigt steg i arbetet med att höja livskvaliteten för alla som bor här. Ett rum är ett tropiskt semesterparadis med sandstrand, palmer, solsimulator med låg UV-nivå, bambu och en passande inredning. Tillsammans har vi som arbetar här och personer som bor här redan ”rest” på exotiska semestrar till både Miami och Mauritius. Det ger oss ny energi och får oss att må bra. Solterapin erbjuder mer än ljus, värme och en skön och vacker miljö – den har flera positiva hälsoeffekter som D-vitamin, avslappning och smärtlindring.

– Ett annat sinnesrum är målat för att ge känslan av att vara under vatten. Alla sinnen stimuleras där, det taktila, synen, motoriken, hörseln och kognitionen, genom fiberoptiksvattenfall, bubbelrör och ljuscylindrar.

– Vi är väldigt stolta över att vara det första boendet i Uppsala kommun med egna sinnesrum med inriktning sinnesupplevelser. Genom att tänka nytt kan vi kanske åter väcka vissa sinnen, även hos personer med en demenssjukdom. Med sinnesrummen vill vi ge sinnesupplevelser för alla oavsett sjukdom, hälsotillstånd och oavsett förmåga att fånga upp sensorisk stimulans.

Vad tycker du om att bo i Uppsala?

– Jag har alltid älskat Uppsala och kan inte tänka mig att flytta till en annan stad i Sverige. Det går att fortsätta följa studentlivet genom traditionerna till exempel på valborg, det är tillräckligt stort och tillräckligt litet så att det är nära till naturen. Det är tillräckligt nära till storstaden och det är nära till Arlanda för den som vill ut i världen.

Uppdaterad: