Arbetsterapeuten underlättar vardagen hemma för äldre

Namn: Sofia Löf Jönsson
Yrke: arbetsterapeut
Utbildning: arbetsterapeutprogrammet
Yrkesår på Uppsala kommun: Har arbetat här sedan 2007

Vad är det bästa med ditt jobb på Uppsala kommun?

– Det är jätteroligt att arbeta som arbetsterapeut inom hemsjukvården. Det bästa är att jag har så många nära kollegor. Nu sitter vi tillsammans i ett kontorslandskap och kan fråga varandra om vi undrar över något. För den som är ny är det lätt att fråga om hjälp, just för att vi sitter så nära varandra. Vi har ett bra teamarbete – och samarbetar mer över gränserna än tidigare.

Vad motiverar dig på jobbet?

– När vi gör ett bra jobb, så att patienterna och anhöriga blir nöjda. När vi gör skillnad i någons liv. Det motiverar mig. Och att få hjälpa till så att äldre personer i Uppsala kommun kan bli självständiga i sina dagliga aktiviteter, tack vare anpassningar som vi gör i deras hem.

Vad gör du på hembesöken?

– Som arbetsterapeut försöker jag underlätta vardagen för den som vi kommer hem till. Jag vägleder patienterna, så att de kan klara sig själva och bo kvar i sina hem så länge som möjligt. Jag ser vilka behov som finns i hemmet. Behöver hemmet anpassas? Behöver patienten hjälpmedel för att kunna äta och duscha själv? Jag tänker även på ergonomin, att patienten sitter bra i rullstolen exempelvis. Jag och fysioterapeuten arbetar nära varandra och gör mycket gemensamt.

Vilka positiva satsningar ser du på jobbet?

– Vi går nu en utbildning om rätt förflyttningsteknik. Sedan ska vi i vår tur utbilda hemvårdspersonalen, så att de kan hjälpa patienterna på rätt sätt. Med rätt teknik gör de inte illa sig på jobbet. Det här är början på något större i vårt yrkesuppdrag.

Har du några andra uppdrag i kommunen?

– Ja, jag är med i en referensgrupp inför att det ska startas en arbetsterapeututbildning i Uppsala 2023. Vi fungerar som bollplank och representerar Uppsala kommun som ju är en stor framtida arbetsgivare.

Varför rekommenderar du andra att söka jobb inom vård och omsorg på Uppsala kommun?

– Jobbet är flexibelt, jag kan planera min egen dag och ingen dag är den andra lik. Vad som helst kan hända! Det är ett bra teamarbete, en bra arbetsmiljö och bra kollegor. Vi är ofta ute och åker, så det är inte mycket stillasittande på kontoret. Att få jobba nära patienterna i deras hem och göra så att de kan bo kvar så länge som det är möjligt är också ett skäl till att jag rekommenderar flera att söka jobb som arbetsterapeut på Uppsala kommun.

Vad tycker du om att bo i Uppsala?

– Jag bor här sedan 2007. Fast jag är inflyttad känns det som hemma. Jag tycker att det är en trevlig stad som växer. Det finns något för alla åldrar och det är nära till både skog och stad.

 

Uppdaterad: