Beroende

Du som är vuxen och har ett alkohol- eller drogberoende kan vända dig till någon av våra tre verksamheter som arbetar med beroendefrågor. Vi har ett brett utbud av kompetenser och stödjande insatser som ger dig ett individuellt utformat stöd och/eller behandling.

Vem kan vända sig till oss?

Du som är 20 år eller äldre, har ett beroende, och som är boende i Uppsala kommun kan vända dig till oss. Några av våra verksamheter finns även för dig som är anhörig.

Våra verksamheter

Vi har fyra verksamheter inom beroendefrågor. De kan beskrivas som behandlingsteam i beroendefrågor och erbjuder en stor bredd av insatser. Behandlingsinsatserna vilar på vetenskap och beprövad erfarenhet.

Behöver jag något beslut?

Du behöver inte ha något biståndsbeslut för att komma till Träffpunkt centrum. Här kan du vara helt anonym och all kontakt är kostnadsfri.

För att få boendestöd eller för att få behandling hos Öppenvården Dag Hammarskjölds väg behöver du ett biståndsbeslut från socialtjänstens vuxenavdelning. Om du vill söka hjälp på Råd och behandlingsgruppen så kan du själv ringa dit och beslut om behandling fattas på plats när du kommer på besök.

Det här kan du få hjälp med

Information & rådgivning

Du kan få information och rådgivning om du har ett problematiskt drickande eller om du använder andra beroendeframkallande medel. Även du som är anhörig, vän eller arbetskamrat till någon som gör det är välkommen att höra av dig.

Behandling

Vi har flera olika behandlingar beroende på vad just du har för problematik. På Öppenvården Dag Hammarskjölds väg arbetar man uteslutande med Minnesotabehandling enligt tolvstegsprogrammet. Hos Råd- och behandlingsgruppen arbetar man med ett flertal andra behandlingsprogram.
Läs mer om Öppenvårdsbehandling Dag Hammarskjölds väg 13 . 

Läs mer om kartläggning/utredning/bedömning hos Råd- och behandlingsgruppen.

Kartläggning/utredning/bedömning

Med hjälp av den evidensbaserade samtalsmetoden Motiverande samtal (MI) kan du få egen insikt om dina förändringsbehov. Med hjälp av detta och något av bedömningsinstrumenten, till exempel Addis, formuleras sedan ett behandlingsmål.

Behandlingssamtal

Vi erbjuder både enskilda samtal, parsamtal och gruppsamtal. Vi har även speciella samtalsgrupper med fokus på medberoende för dig som är anhörig.

Boendestöd & hembesök

Vi kan hjälpa dig med saker som rör ditt boende, som exempelvis stöd när du ska handla mat, kläder och hygienartiklar. Vi gör även hembesök och kan följa med vid läkar- och tandläkarbesök.
Läs mer på sidan Boendestöd, beroende.

 Våra verksamheter är:

Verksamhetsbeskrivning

Ladda hem en fullständig verksamhetsbeskrivning för Öppenvård, beroende (PDF, 82 KB)

Förlängd behandling

För dig som genomgått den grundläggande Minnesotabehandlingen finns möjlighet att få förlängd behandling. Denna riktar sig till dig som behöver få en stabilitet på hemmaplan. Behandlingen sker i grupp och ni träffas två gånger i veckan.

Anhörig grupp

Två gånger per år erbjuder vi närstående att delta i en anhöriggrupp. Det är ett tillfälle att få veta mer om beroendesjukdomen och att få möta andra i samma situation. Gruppen träffas en gång i veckan vid sju tillfällen.

Uppdaterad: