Beroende

Du som är vuxen och har ett alkohol- eller drogberoende kan vända dig till någon av våra verksamheter som arbetar med beroendefrågor. Vi har ett brett utbud av stödjande insatser som ger dig stöd och behandling anpassat efter dina behov.

Vem kan vända sig till oss?

Du som är 20 år eller äldre, är boende i Uppsala kommun och har ett beroende eller missbruk kan vända dig till oss. Några av våra verksamheter finns även för dig som är anhörig. All kontakt är kostnadsfri.

Behöver jag något beslut?

För att få boendestöd eller för att få behandling hos Öppenvården Dag Hammarskjölds väg behöver du ha ett biståndsbeslut från socialtjänsten. Mer information om hur du gör ansökan finns på uppsala.se

Ansök om stöd vid missbruk och beroende för vuxen som fyllt 21 år (uppsala.se)

Om du vill söka hjälp på råd- och behandlingsgruppen kan du ringa dit. Beslut om behandling tas när du kommer dit på besök.

Det här kan du få hjälp med

Information och rådgivning

Du kan få information och rådgivning om du har ett problematiskt drickande eller om du använder andra beroendeframkallande medel. Även du som är anhörig eller närstående är välkommen att kontakta oss.

Kartläggning, utredning och bedömning

Med hjälp av den evidensbaserade samtalsmetoden motiverande samtal (MI) kan du få egen insikt om vad du behöver ändra på. Med hjälp av det och något av bedömningsinstrumenten, till exempel Addis, formulerar vi ett behandlingsmål.

Läs mer om kartläggning, utredning och bedömning hos råd- och behandlingsgruppen.

Behandling

Vi har flera olika behandlingar beroende på vad du har för problematik. På Öppenvården Dag Hammarskjölds väg arbetar vi med Minnesotabehandling enligt tolvstegsprogrammet. Hos råd- och behandlingsgruppen arbetar vi med flera andra behandlingsprogram.

Behandlingssamtal

Vi erbjuder enskilda samtal och gruppsamtal. Vi har även samtalsgrupp och enskilda samtal för dig som är anhörig.

Boendestöd och hembesök

Vi kan hjälpa dig med saker som rör ditt boende, som till exempel stöd när du ska handla mat, kläder och hygienartiklar. Vi gör även hembesök och kan följa med vid läkar- och tandläkarbesök.
Läs mer på sidan boendestöd, beroende.

Våra verksamheter

Läs mer om våra verksamheter och ta kontakt.

 

Uppdaterad: