Personlig assistent

Som personlig assistent i våra verksamheter kan du arbeta med människor i alla åldrar och med behov av olika typer av vård och omsorg. Det kan gälla personer med behov av vård dygnet runt eller bara vissa timmar på dygnet.

Att arbeta som personlig assistent innebär att du assisterar och stöttar personer i deras egna hem i syfte att underlätta för dem i deras vardag. I vissa fall bor personen med andra familjemedlemmar och husdjur vilket innebär att du behöver visa hänsyn och vara anpassningsbar i ditt arbete.

I rollen som assistent gör du skillnad i ett meningsfullt arbete som bidrar till högre livskvalitet. Du arbetar antingen ensam eller tillsammans med en kollega och arbetstiden anpassas efter personens behov och beslut.

Hur en typisk arbetsdag ser ut varierar mycket och beror helt på individens individuella behov och intressen. Det kan innebära allt från hjälp med personlig omvårdnad, hygien och hushållsarbete till olika aktiviteter och nöjen. Att personkemin stämmer är viktigt för att ni båda ska trivas.

Arbetsuppgifter för dig som personlig assistent

Till de vanligaste arbetsuppgifterna för våra personliga assistenter hör bland annat att:

  • Skapa en aktiv, meningsfull och fungerande vardag utifrån individens egna förutsättningar, förmåga och vilja
  • Ge personlig omvårdnad/hygien, som exempelvis förflyttning, av- och påklädning, dusch, toalettbesök och tandborstning
  • Utföra medicinska insatser utifrån delegering av legitimerad personal
  • Utföra serviceinsatser och hushållsarbete, till exempel tvätta, städa, laga mat och hantera post

 

Uppdaterad: